INTERVJU: ĐINO ŠVERKO, REGIONALNI POVERENIK SINDIKATA METALACA HRVATSKE – INDUSTRIJSKI SINDIKAT ZA REGIJU ISTRA

rsibannerUčesnici XIV Kulturno – radničko sportskih igara Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) koje su održane od 2. do 10. juna u grčkom mestu Edipsos – Evia bili su predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat (SMH-IS). U razgovoru za naš sajt Đino Šverko, regionalni poverenik SMH – IS za Regiju Istra je govorio o utiscima sa sportskih igara, o saradnji ASNS i SMH-IS, kao i o položaju zaposlenih u Republici Hrvatskoj.

Sindikat metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat je prvi put učestvovao na Kulturno -radničko sportskim igrama ASNS. Kakve utiske nosite sa sportskih igara?

Zahvalni smo na pozivu i prilici da učestvujemo na vašim Sportskim igrama.Utisci su više nego odlični, ležernost, opuštenost, a ipak se uspjelo odraditi sve sportove i sve prema planu. Sigurno velike zasluge osim predsjedništva pripadaju kolegi Milosavu Pavloviću koji je vodio igre. S pravom uz igre ide i pridjev „kulturno – Sportske“ jer se uz neformalno druženje upoznalo i dio Grčke kulture, plesa, zabave…. Imali smo prilike posjetiti Atenu i uz vodiča upoznati se ili podsjetiti sa povješću toga velegrada. Posebno je po nas bilo dobro da smo se uključili kao dio Željezare Smederevo budući da su se naše kolege znale sa vašim dopredsjednikom ASNS Sašom Čolićem i Vladom Bulajićem. Gostoprimstvo ste iskazali i brigom za našim smještajem u hotel u Smederevu budući da nismo u jedan sat noću imali vezu u Beogradu za Zagreb. Svaka čast kolegi Goranu Lukiću, ali i Saši Čoliću koji nas je došao pozdraviti i ispratiti na bus iako je tog dana ujutro već odradio vrlo ozbiljne sastanke u Ministarstvu oko opstanka Željezare.

U samom Edipsosu upoznali smo i družili se sa vašom predsjednicom Rankom Savić i generalnim menadžerom ASNS Draganom Milovanovićem i razmjenili mišljenja o stanju u gospodarstvu naših zemalja, ali i o neizbježnim sindikalnim temama koje nadođu same po sebi kad se nađu sindikalni predstavnici.

 

Vaše učešće na RSI ASNS predstavlja rezultat uspešne saradnje SMH-IS i ASNS. Kako vidite saradnju Vašeg i našeg sindikata u budućnosti?

Mislim da se suradnja naših sindikata ne bi trebala svoditi samo na sportske susrete iako vas očekujemo na našim susretima koji će se održati ove jeseni u Trogiru. Dakle imamo što pričati i razmjeniti iskustva vezano za položaj radnika naših zemalja koje su još uvijek u tranziciji promjena vlasništva, kapital zauzima mjesto, gazi, socijalni dijalog ima sve uži prostor djelovanja. Sačuvati stečena prava svakako je važno, a posebno Kolektivne ugovore i u njma definirana prava.

Kakav je položaj zaposlenih u Republici Hrvatskoj?

Zaposleni u Hrvatskoj izgubili su mnoga radna mjesta. Otpremnine se vrlo brzo potroše, a novi posao teško pronalazi. U SMH-IS imamo dobru pokrivenost sa kolektivnim ugovorima, ali mnoge grane su ugrožene gdje ta prava nisu definirana. Restrukturiranje u brodogradnji je provedeno po pravilima Evropske Unije, dosta toga su nam diktirali.Uljanik iz Pule je kao brodogradilište dobro zaposlen i ima puno novih ugovora, ali sva brodogradilišta nisu jednako dobro prošla restrukturiranje. Sindikati će svakako i u narednom periodu imati puno posla da odbrane Zakon o radu, borba sa globalizacijom i otpuštanjem voditi će se i dalje. Radnik sa 67 godina sigurno ne može raditi na brodu pa se borimo i protiv produljenja dobi za odlazak u penziju. U tom djelu je radnik radnik gdje god radio i otkud god dolazio pa nam i borba protiv divljeg kapitalizma mora biti globalna i zajednička. Sportski susreti su zato relaksacija za povjerenike i članove sindikata da se bolje upoznaju i prikupe snagu za nove pregovore, za nove sindikalne izazove jer prosječan član misli da mu je sve došlo onako samo od sebe, a nezna koliko je tu truda njihovih sindikalnih predstavnika. Nečlanovi ionako toga nisu svjesni ili im manjka solidarnosti iz koje god firme ili zemlje dolazili….. Još jednom konstatacija: Zahvalni smo na pozivu na igre i hvala na gostoprimstvu, nadamo se da ćemo moći uzvratiti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20160602_181919 - copy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × five =