Saopštenje ASNS 22.08.2016.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) zahteva od Vlade Republike Srbije formiranje pravog Socijalno – ekonomskog saveta uz učešće predstavnika svih relevantnih sindikalnih centrala kao i udrženja poslodavaca.

Osim predstavnika države, ostali članovi Socijalno – ekonomskog saveta, u trenutnom sazivu, su potpuno neligitimni i isti godinama unazad prave farsu od socijalnog dijaloga i rade za lične privilegije.

Predstavnici dva sindikata u SES-u, Čanak i Orbović i pored deklarativnog zalaganja za povećanje cene rada, nisu preduzeli nijednu konkretnu meru da bi se ona zaista i povećala i podsećamo ih da im na raspolaganju uvek stoje instututi istupanja iz SES-a, prekid saradnje sa poslodavcima i državnim organima i na kraju instutucija generalnog štrajka.

Smatramo da je krajnje vreme da se predstane sa ponižavanjem radnika i jadikovanjem nad njihovom sudbinom bez stvarnog zalaganja da se bilo šta promeni u pogledu ovog pitanja.

Minimalna cena rada po času, prema svim ekonomskim parametrima koje su utvrdili stručnjaci iz ASNS, trebalo bi da iznosi najmanje 170 dinara.

U Beogradu, 22.08.2016. godine

Informativna služba ASNS