SAOPŠTENJE ZA JAVNOST VELIKO NEZADOVOLJSTVO ZAPOSLENIH NA JMU RTS

ASNS Sindikat radnika produkcije i tehnike zaposlenih u JMU RTS upozorava Vladu Srbije, nadležne institucije i celokupnu javnost na velike nepravilnosti u trošenju sredstava i brojna kršenja Zakona na JMU RTS, posebno u delu koji se odnosi na plate zaposlenih.

Manjem delu miljenika generalnog direktora i direktora poslovnih jedinica isplaćuje se, pored plate i enormna varijabila, koja je samo za jedan mesec iznosila oko 30 miliona dinara. Rade se brojne produkcije sa strane i po ugovorima se plaća po nekoliko puta više nego što su za te poslove plaćeni zaposleni na RTS-u. Na stranu što većinu poslova mogu i treba da obave zaposleni na RTS-u. U RTS-u, praktično, ne postoji sistematizacija poslova, otpuštaju se radnici, a onda se isti angažuju po ugovorima o delu, na sve načine, brojnim odlukama često i suprotnim Zakonu, permanentno se nastoji da se radnicima uskrate prava garantovana Zakonom, posebno se to odnosi na prekovremeni rad, rad na visini i druge naknade plate.

Na brojna upozorenja od strane našeg sindikata direktor Bujošević se oglušuje osim u jednom slučaju kada je priznao da smo u pravu i obećao, sa preciznim rokovima, da će ukinuti varijabilu i otkloniti brojne nepravilnosti. Od obećanja, naravno ništa.

Od tada ignorišu se svi pokušaji da se mirnim putem, kroz dijalog, na osnovu činjenica i argumenata, reše brojni problemi koji suštinski opterećuju rad, a posebno ograničena sredstva JMU RTS-a .

Nama, kao odgovor na autizam direktora i uprave, ostaje da se za zaštitu narodnih para i naših prava obaratimo javnosti, nadležnim državnim organima, ali i da primenimo sva zakonska sredstva sindikalne borbe.

U Beogradu, 14.10.2016. godine

Informativna služba ASNS Sindikata radnika

produkcije i tehnike zaposlenih u JMU-RTS

saopstenje-asns-sindikata-radnika-produkcije-i-tehnike-zaposlenih-u-jmu-rts