MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Na Međunarodni dan ljudskih prava oglasiće se mnogi kao i svake godine. Govoriće se o ženama, Romima, deci, invalidima, zaposlenima i njihovom položaju.

Ove godine na dan ljudskih prava ja želim da govorim konkretno o onome šta je uradila Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata na ovom polju, što bi trebali da urade i drugi – jer je to jedini pravi doprinos današnjem danu.

1.Pokretanjem inicijative pred Ustavnim sudom u vezi Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektor sprečili smo diskriminaciju žena koje bi po prvobitnom predlogu Zakona  – suprotno drugim ženama Srbije morale da idu u penziju sa navršenih 60. godine života (Zakon o radu 65. godina).

2.Pokrenuli smo inicijativu za izmenu Zakona o radu, član 187, kojom predlažemo da se zaposlenom koji odsustvuje sa posla zbog teške bolesti – ne može raskinuti radni odnos dok se nalazi na bolovanju.

3.Pokrenuli smo inicijativu za izmenu Zakona o udžbenicima da bismo omogućili svoj deci Srbije da se školuju, a ne kao do sada da im roditelji nemaju novac za skupe udžbenike, jer je neko omogućio monopol nemačkog izdavača „Klett“.

Predsednica ASNS

Ranka Savić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × one =