PISMO UPUĆENO HRVATSKIM SINDIKATIMA

Najnoviji događaji, dešavanja i neprestane tenzije u odnosima između Srbije i Hrvatske stvaraju atmosferu u kojoj politika i “patriotizam” imaju primat nad mnogobrojnim problemima sa kojima svakodnevno žive radnici i svi građani sa obe strane granice.

Neprestana napetost u državnim odnosima, politička saplitanja, ucene i jeftini populistički poeni neće doprineti boljem radu brojnih hrvatskih kompanija u Srbiji niti prodaji srpskih čokoladica u Hravatskoj. Na kraju račun, kao i uvek, plaćaju radnici.

Zato, ne sporeći pravo da različito gledamo na događaje iz bliže i dalje prošlosti, okrenimo se budućnosti jer u njoj ćemo, uostalom, živeti. Umesto razlika nađimo nesporne zajedničke imenitelje, a to su, pre svega, privredna saradnja, prava radnika, sindikalna i socijalna solidarnost, a u osnovi svega bolji život za radnike, njihove porodice i sve građane.

Kao velike sindikalne centrale sa mnogoljudnim članstvom moramo da preuzmemo i društvenu odgovornost i svojim uticajem i svim sindikalnim sredstvima promovišemo i utičemo na smirivanje tenzija, normalizaciju odnosa, civilizovan život suseda jednih pored drugih i, pre svega, na privredne aktivnosti kao uslov za bolji život i srpskih i hrvatskih radnika.  Za to je presudan napredak Srbije u evrointegracijama zasnovan na evropskim vrednostima i standardima što već sada treba da bude osnov i garant srpsko-hrvatskih odnosa na svim nivoima umesto politikantskog skupljanja dnevno političkih poena.

Pozivamo  hrvatske sindikate da zajedno napravimo prvi korak i pokažemo da je suživot baziran na obostranim interesima i zajedničkim evropskim vrednostima ne samo moguć već i neminovan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =