ASNS NA SASTANKU SA MINISTROM PRIVREDE

Predstavnici Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) razgovarali su danas (23.02.2017.) u Ministarstvu privrede sa ministrom Goranom Kneževićem i njegovim saradnicima, Draganom Ugrčićem, v.d. pomoćnikom ministra za privatizaciju i stečaj i Radojem Savićevićem, sekretarom Ministarstva.

Sastanku su ispred ASNS prisustvovali: predsednica Ranka Savić, potpredsednik Saša Čolić, predsednik ASNS Industrijskog granskog sindikata Goran Lukić i glavni poverenik ASNS IMR Prvoslav Brkić.

Ministar Knežević je, na početku, istakao da je ASNS prva sindikalna centrala sa kojom je održao sastanak od imenovanja za ministra i dodao da očekuje zajedničko konstruktivno delovanje u rešavanju ogromnih problema.

Predsednica ASNS Ranka Savić pokrenula je niz pitanja, koja se odnose na rešavanje problema u Srpskoj fabrici stakla, AHA Muri, FAP-u, Fabrici šinskih vozila „Goša“, Aerodromu „Nikola Tesla“, kao i u IMR-u.

Govoreći o koncesiji Aerodroma „Nikola Tesla“ Beograd i zahtevima sindikata da se u stalni radni odnos prime radnici koji su godinama zaposleni na određeno vreme, ministar Knežević je rekao da će se od budućeg koncesionara zahtevati preuzimanje svih radnika, bez obzira na status zaposlenog. Po Predlogu nacta Ugovora o koncesiji – koncesionar ne sme da otpušta radnike samo u trajanju od 2 godine. Predsednica ASNS je insistirala na dužoj zaštiti zaposlenih u slučaju koncesije. Podsetila je da Ugovor o koncesiji u Hrvatskoj predviđa 5 godina zaštite zaposlenih.

Glavni poverenik ASNS IMR Pravoslav Brkić upoznao je ministra sa stanjem te fabrike, odnosno sa načinima prevazilaženja problema imajući u vidu da IMR ima tržište i velike šanse za nastavak proizvodnje.

Ministar Knežević je pokazao spremnost da se pomogne IMR-u. Naredne nedelje biće održan sastanak sa ciljem pronalaženja rešenja.

Razgovaralo se i o problemima oko 77.500 bivših zaposlenih u preduzećima u stečaju koji od države traže isplatu zarada.

Rešenje za ove radnike mora biti nađeno, a ministar je apelovao na ASNS da zajednički pronađu rešenje za prevazilaženje ovog problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 1 =