SAOPŠTENJE

Radnik fabrike šinskih vozila „Goša“ u Smederevskoj Palanci Dragan Mladenović obesio se na radnom mestu jer više nije mogao da trpi nemaštinu.

Opšta socijalna i još više moralna beda postala je naša svakodnevnica. To što je slovački vlasnik „ŽOS“, u našoj tipičnoj privatizaciji opljačkao fabriku, zaposlene i državu, zanima samo radnike koji godinama nemaju zdravstvene knjižice, ne primaju zarađeno i trpe najgore moguće maltretiranje. Vlast ne interesuje gde su naše pare i kako je moguće da su radnici za čije je zaposlenje data pozamašna subvencija odvojena od radničkih usta otpušteni posle samo devet meseci, uteruje se porez i prinudno naplaćuje od sirotinje, a slovački vlasnik godinama ne plaća porez, a o doprinosima da ne govorimo. Vlast ne zanima lažirana naplata osiguranja od državne kompanije „Dunav“, prebacivanje već ugovorenih poslova „Goše“ (75 vagona za makedonsku železnicu) u Slovačku, izvlačenje para iz zemlje, lažne, nepostojeće adrese Poslodavca, i tako dalje i tako slično.

Vrhunac apsurda je zahtev slovačkog gazde da se radnici odreknu potraživanja u korist dokapitalizacije fabrike čija dugovanja odavno prevazilaze vrednost kapitala.

Gde idu ovi vozovi bez voznog reda. U to ime ……

U Beogradu, 23.03.2017. godine                                                  Informativna služba ASNS