MINIMALAC TREBA POVEĆATI, ALI I SMANJITI PARAFISKALNE NAMETE

Svako povećanje minimalne cene rada je dobro, ali povećanje od 10 dinara po satu je isuviše malo, s obzirom da smo jedna od zemalja sa najnižom minimalnom zaradom, ocenila je predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić.

Direktor hotela „Mona“ Tomislav Momirović pozdravlja najavu o povećanju minimalca, ali napominje da je važnija stvar smanjiti parafiskalne namete.

Gostujući u Novom danu na Televiziji N1, Savić je rekla, da po podacima tog sindikata, oko 400.000 zaposlenih u Srbiji prima minimalnu platu, a da oko 300.000 zaposlenih prima nešto veću od minimalne i da ta plata od „25.000 dinara, koja nije minimalna, jeste ‘minimum minimuma’“.

Tomislav Momirović se slaže da je cena od 140 dinara po satu mala, ali da su poslodavci opterećeni parafiskalnim nametima, pa plata od 22.000 dinara sa porezima i doprinosima iznosi oko 38.000 dinara.

„Stvari su postavljene loše. Vlada ne može da reguliše cenu rada. Ako je to rešenje, hajde da povećamo zarade na hiljadu evra! Kolika je plata dovoljna da čovek živi dostojanstveno? Ako je to 500 evra, ajmo da povećamo na 500 evra“, rekao je Momirović i dodao da misli da su pregovori koji se vode između poslodavaca, vlade i sindikata „lažni“.

Predsednica ASNS kaže da veruje da ako bi se smanjili porezi i doprinosi na minimalne zarade, da bi, po logici tržišta, poslodavac više i zapošljavao.

„Tržište sve to reguliše. Srbija je jedna od zemalja koja ima najveću stopu oporezivanja minimalne zarade…Na isti način oporezujemo minimalnu zaradu i zaradu guvernerke Narodne banke, na primer“, objasnila je Savić i dodala da „minimalnu zaradu treba osloboditi poreza i doprinosa i ja sam sigurna da će se više zapošljavati“.

Savić je međutim naglasila da po Zakonu o radu, poslodavac može da daje minimalnu zaradu zaposlenima u situaciji kad mu je ugroženo poslovanje, ali da je ta mera ograničena na šest meseci, što u stvarnosti nije slučaj, jer kad radnik krene s minimalcem, za taj iznos radi sve vreme.

Momirović je rekao da u njegovom preduzeću radnici ne rade za minimalac i da za njih to nije problem, ali da bi trebalo rehulisati, tj. smanjiti parafiskalne namete.

„Ljudi su ugušeni porezima. Ja imam poverenja da će se to regulisati. Ne znam kako će sve to izgledati, videćemo“, rekao je Momirović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 + fourteen =