DOGOVOREN MINIMALAC – 143 DINARA

Izvor: Politika

Nova, minimalna cena rada iznosiće od 1. januara 2018. godine 143 dinara, ili 13 dinara više nego sada, dogovoreno je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta posle koje je trebalo da bude održana konferencija za novinare. Ona je, međutim, posle sat i po vremena, koliko su novinari čekali u zgradi vlade, otkazana, jer poslodavci i sindikati nisu mogli da se dogovore.

Ubrzo zatim, stigla je vest da je dogovorena cena radnog sata, ali da je sada na potezu vlada koja treba deo troškova veće cene da preuzme na sebe kroz povećanje neoporezivog dela zarade, kako poslodavci ne bi jedini podneli teret ovog povećanja od 10 odsto.

Stanko Krstin, predsednik Unije poslodavaca Vojvodine, kaže da je ministar finansija Dušan Vujović, videvši da će se teško dogovoriti, jer su sindikati insistirali na ceni od 154 dinara, presekao rekavši da u budžetu ima para za povećanje minimalca za 10 odsto.

Upitan za koliko će im biti povećan neoporezivi deo zarade, kaže da u ovom času nemaju nikakav precizan podatak o tome, osim obećanja ministra Vujovića da se prihodi u budžetu od ovog povećanja minimalca neće povećavati, odnosno da će republička kasa ostati neutralna.

Prevedeno, to znači, kaže on, da je država spremna da deo tereta preuzime na sebe.

– Za koliko će država povećati taj neoporezivi deo ne znamo. Ukoliko vlada iz nekog razloga ne održi obećanje, dogovorićemo se u hodu šta da radimo, jer poslodavci zaista nemaju prostora da svih 13 dinara preuzmu na sebe, a da s druge strane ne dobiju olakšice, odnosno budu rasterećeni plaćanja nekog od 500 parafiskalnih nameta – kaže Krstin.

Predlog Socijalno-ekonomskog saveta upućen je odmah vladi, a konačnu odluku o tome za koliko će biti povećan neoporezivi deo zarade javnost bi trebalo da sazna do 15. septembra.

Ranka Savić, predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije, koja nije učestvovala u radu Socijalno-ekonomskog saveta, ogorčena je dogovorom poslodavaca, vlade i sindikata.

– Radnicima ovo povećanje neće doneti nikakav boljitak, tim pre što i struja uskoro poskupljuje dva odsto, što će zbog suše poskupeti ulje i druge životne namirnice i kakva korist od ovih 143 dinara. Nerazumno je da sindikati koji sede u Socijalno-ekonomskom savetu svaki put prihvate ono što im vlade predloži. Tu su, valjda, da se bore za prava radnika, a ne vlade i mogli su da napuste sednicu – kaže Savićeva.

Minimalnu mesečnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika. U prethodnih pet godina minimalac je povećan 15 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

ten + 9 =