POKRENUT STEČAJ U SRPSKOJ FABRICI STAKLA

– Privredni sud u Kragujevcu doneo je juče rešenje o pokretanju stečajnog postupka u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu.

Stečaj u tom preduzeću, prema rečima predsednika Privrednog suda Branislava Jovovića, pokrenut je zbog neizmirenih dospelih obaveza u roku od 45 dana. Uprkos stečaju, Staklara, čiji je račun u blokadi od novembra 2016, neće obustaviti proizvodnju, već će određen broj zaposlenih biti angažovan po ugovoru.

– Fabrika stakla zapošljava 825 radnika, a tu su i njihove porodice. Da li će Staklara da opstane zavisi od toga da li će poverioci da prihvate reorganizaciju fabrike, ili će da se opredele za prodaju preduzeća kao pravnog lica u stečaju – rekao je sudija Jovović.
Predsednik Samostalnog sindikata Srpske fabrike stakla Živojin Matejić izjavio je juče Fonetu da je stečaj te firme najgore rešenje za fabriku i radnike.

“Priča o stečaju kao mogućnosti za oporavak i boljitak neke firme, koja će iz pepela postati uspešna je nerealna. Nema u Srbiji ni jednog primera da je neka firma nastavila da radi egzistira posle stečaja”, rekao je Matejić.

On je istakao da je SFS tokom ove godine znatno povećala proizvodnju i da je mesečno isporučivala 4.000 tona staklene ambalaže, kao i da su sada svi ugovori dovedeni u pitanje.

 Matejić je kazao da su radnici zabrinuti i uplašeni za svoju budućnost zbog uvođenja stečaja jer su svesni da će većina njih ostati bez posla i praktično postati socijalni slučajevi.

“Mi smo želeli da radimo i da živimo od te fabrike pa smo se svojevremeno zaduživali i uzimali kredite koje sada nećemo moći da vraćamo. Tvrdim da će svi radnici koji ostanu bez posla biti socijalni slučajevi”, rekao je Matejić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × five =