RASPRAVA O PREDLOGU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE

Piše: Duško Jovanović, glavni poverenik ASNS Sindikata Vojske Srbije

Današnjoj (16.10.2017.) raspravi o Predlogu Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Vojsci Srbije, u Ministarstvu odbrane prisustvovao je glavni poverenik ASNS Sindikata Vojske Srbije Duško Jovanović.

Raspravi su prisustvovali predstavnici Ministarstva odbrane i Generalštaba, a raspravu su vodili, državni sekretar u MO general Aleksandar Živković i sekretar MO Zoran Lazić.

ASNS Sindikat Vojske Srbije pozdravlja ovakav način rada u pogledu učešća sindikata u donošenju i izmeni propisa, što na žalost do sada nije bio slučaj, te se nadamo da će se ovakva dobra praksa nastaviti i dalje.

U pogledu izmena i dopuna koje je MO predložilo, i delimično usaglasilo sa predstavnicima Generalštaba nismo bili u mogućnosti da damo valjanu ocenu i mišljenje, jer nam nije dostavljeno obrazloženje pojedinih odredbi koje su unete u Zakon, te smatramo da je u budućem radu uz materijal koji se dostavlja na mišljenje sindikatu potrebno dostaviti i obrazloženje, kako bismo shvatili konkretnu nameru, bez paušalnog ocenjivanja pojedinih odredbi.

Najveći deo vremena na današnjoj raspravi je utrošen na sagledavanje rešavanja pitanja profesionalnih vojnika kroz zakonsko rešenje koje će biti prihvatljivo i održivo.

Iako su se predstavnici ostalih sindikata složili da je predlog povećanja starosne granice dobar i pozitivan, smatramo da to nije tako. Radi se o trenutnom rešenju koje dugoročno ima mnogo veće posledice i za vojsku i za zaposlene na određeno vreme. Ukoliko ovu izmenu ne bude pratio program države za zbrinjavanje ovih lica dobili smo starce u vojsci i socijalne slučajeve na ulici nakon navršene 53. godine života. Predložili smo da se razmotri mogućnost sistemskog uređenja ovog pitanja kroz mogućnost za rad do sticanja prava na penziju zaposlenih na određeno vreme ali samo kroz pojedine specijalnosti logističkih službi. Svakako da se na ovaj način rešio problem već samo manji deo problema, smatramo da se od nečega mora krenuti, a samo ovaj način se tiče samo ministarstva odbrane, dok se za sve ostale predloge, mora usaglasiti više činilaca u samoj državi.

Kako je ovo bio i najbitniji deo današnje rasprave, sa više detalja ćemo izaći u javnost nakon završetka rasprave koja je zakazana za 09.00 časova 17.oktobra 2017.godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × five =