STAKLARA RADI I U STEČAJU

Stečajni upravnik tvrdi da paraćinska fabrika poslednjih dana radi normalno. Prošle subote obeležen jubilej – 170 godina postojanja ove firme

NA skromnom obeležavanju velikog jubileja – 110 godina postojanja paraćinske Staklare – stečajni upravnik te fabrike Saša Jovanović izjavio je da dvadesetak dana od otvaranja stečaja fabrika radi normalno, upošljeno je oko 600 radnika, a procenti ostvarenja su i veći od predviđenih sto odsto. Izvršenje plana proizvodnje za septembar je 105 odsto, a za prvih 12 dana oktobra 103 odsto, uz redovno izmirivanje tekućih obaveza.

– Fabrika radi uz saglasnost stečajnog sudije koji je dozvolio angažovanje zaposlenih radi završetka ugovorenih poslova i radiće dokle god budemo mogli da izmirujemo tekuće obaveze. Isplatili smo deo zarade za prvih deset dana u stečaju, plaćamo redovno sirovine, proizvodnja normalno ide, dobili smo saglasnost da prodamo deo starih zaliha i od tih para finansiramo redovnu proizvodnju i sve obaveze – ističe Jovanović, dodajući da fabrika ne bi ni smela da stane jer je proizvodni proces takav da bi gašenje peći možda dovelo do ekološke katastrofe.

Prema Jovanovićevim rečima, SFS pokriva oko polovine domaćeg tržišta i deo regionalnog, radnici su obučeni, oprema je koliko-toliko savremena i uz dodatna ulaganja i osvajanjem proizvodnje takozvanog lakog stakla, uz povećanje konkurentnosti na tržištu, fabrika će opstati uz pronalaženje strateškog partnera, investitora ili kupca. Kupac ili investitor po Zakonu o stečaju neće imati nikakve obaveze prema starim dugovanjima, ni prema dobavljačima, ni prema radnicima, ni prema “Srbijagasu”…

– Potencijalni kupac uzeće fabriku bez tereta i to je to povoljno okruženje stečaja – objasnio je upravnik.

Skromnom obeležavanju jubileja u menzi SFS prisustvovao je deo zaposlenih, ali i Svetozar Crnogorac iz “CPR Impeksa”, koji se predstavio kao investitor u SFS i član Nadzornog odbora. On je rekao da je odluka o stečaju “suluda”, da postoji 13 žalbi upućenih Apelacionom privrednom sudu i da će “ako se Sud bude držao prava iz zakona, stečaj biti poništen”.

Grupa od oko 230 radnika koja je stečajem dobila otkaz, dan pre jubileja donela je pred fabričku kapiju tortu od kartona, podsetivši da su prikupili oko 2.500 potpisa građana Paraćina kojim će zatražiti od države revidiranje stečaja, kontrolu nad radom upravnika i svoja socijalna prava. Niko od zaposlenih radnika nije im se pridružio, a ni stečajni upravnik.

Izvor: Večernje novosti Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 5 =