Godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Povodom manifestacije “Dani Beograda”, koja će trajati danas i sutra, a sve povodom godišnjice oslobođenja srpske prestonice u Drugom svetskom ratu, predviđena je i parada od Terazija do Trga republike.

Tim povodom Ulica kralja Milana, Terazije i Kolarčeva su “ukrašene” muzejskim eksponatima, oružjem koje je korišćeno pre više od sedam decenija u odlučujućim bitkama.

Topovi i tenkovi na beogradskim ulicama iznenadili su samo neobaveštene sugrađane koji su na putu do posla prolazili pored Terazija i Palate Albanija.

Na Trgu republike pripremljena je i bina na kojoj se na velikom panou, uz crvenu zvezdu petokraku, nalazi i natpis “73 godine od oslobođenja Beograda”.

Na raskrsnici Trga Nikole Pašića i Terazija polako se formira kolona, kako od vojnika, tako i građana koji su došli sa raznim zastavama.

Na maloj improvizovanoj bini na Terazijama okupljenima su se obratili ministar odbrane Aleksandar Vulin i gradski menadžer Goran Vesić.

– Poslednje tri godine sa ponosom slavimo dan oslobođenja, ta sloboda izvojevana je u krvi kako bi naš grad bio slobodan. Bila je to briljantna vojna akcija i ponosan sam što smo bili deo nje jer mora da se zna ko je bio antifašista, a ko je sarađivao sa fašistima – istakao je Vesić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

6 + 14 =