SRPSKA PRIVREDA POD LUPOM Ovo su najveći dobitnik i gubitnik, a ova firma ima najbolji REJTING

Najprofitabilnija kompanija u Srbiji prošle godine bila je NIS AD, Koncern Bambi ima najbolji rejting, dok je najveći ukupni gubitak knjižio JP Srbijagas.

 

Kompanije koje su ostvarile najveće prihode od 100 privrednih društava, kako je saopštila Ružica Stamenković, registrator u Registru finansijskih izveštaja Agencije za privredne registre, su iz sektora trgovine na veliko i malo, čak 36 i to je rast za 8,7 odsto u odnosu na 2015. Značajan rezultat je i 35 kompanija iz prerađivačke industrije, kao i šest snabdevanja električnom energijom.

 – Najuspešnija kompanija je NIS, čija je dobit na nivou od one iz prethodne godine (16 milijardi dinara), a koji su imali za 11 odsto manje prihode od onih iz 2015. Kompanija je nastavila da smanjuje broj radnika, za 101. Slede Telekom, Telenor, JP EPS i JKP Beogradske elektrane, čiji su poslovni rashodi značajno umanjeni – istakla je Stamenković.

EPS je u 2016. zabeležio najveći poslovni prihod, ali i imovinu i kapital, ali su i na drugom mestu po ukupnim istorijskim gubicima.

Visoku profitabilnost beleži čak 15 kompanija koja se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda. Najveći neto dobitak iskazao je Sunoko, koji se nalazi na sedmom mestu na listi najprofitabilnijih društava, sa dobitkom od 6,2 milijarde dinara, a koji je veći za 44,8 odsto od prošlogodišnjeg. Koncern Bambi Požarevac koji je na 27. mestu ostvario je značajan iznos neto dobitka koji je za 17,2 odsto veći u odnosu na prethodnu godinu.

– Pored izražene profitabilnosti, ovaj koncern karakterišu i dobri pokazatelji strukture kapitala i likvidnosti i to je kompanija sa najboljim rejtingom – ukazala je Ružica Stamenković.

Najveći gubitak u 2016. imala je Železara Smederevo, međutim kako je objasnila Stamenković, trebalo bi imati u vidu da je tokom 2016. izvršena prodaja određene imovine ovog društva kada je izdvojen njego zdav deo koji je nastavio da posluje u okviru novoosnovanog društva Hemstil, dok je Železara Smederevo zadržala preostali deo imovine.

– Drugo mesto na listi gubitaša zauzimaju JP Putevi Srbije, čiji je gubitak 13,1 milijardu dinara i za 36,7 odsto je veći od prošlogodišnjeg. To javno preduzeće se ističe prema finansijskim kapacitetima kojima raspolaže i na osnovu kojih zauzima drugo mesto na listi društava rangiranih prema poslovnoj imovini i kapitalu.

Interesanto je da kada je reč o ukupnim istorijskim gubicima, peto mesto zauzima VIP Mobile a on je veći za 8,1 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Top pet po najvećem poslovnom prihodu u 2016.

1. JP EPS

2. NIS

3. FIAT automobili

4. Merkator S

5. Telekom Srbija

Top pet po najvećem neto dobitku u 2016.

1. NIS AD 

2. TELEKOM Srbija

3. Telenor

4. JP EPS

5. JKP Beogradske elektrane

Top pet po najvećem neto gubitku u 2016.

1. Železara Smederevo 

2. JP Putevi Srbije

3. HIP Azotara

4. HIP Petrohemija

5. Merkur Internacional

Top pet po ukupnom (istorijskom) gubitku u 2016.

1. Srbijagas

2. EPS Beograd

3. Infrastruktura Železnice Srbije

4. HIP Petrohemija

5. VIP Mobile

Top pet prema kapitalu u 2016.

1. JP EPS

2. JP Putevi Srbije

3. EPS distribucija

4. NIS AD 

5. Infrastruktura Železnice

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × five =