Sindikat “Gorice” najavio još jedan štrajk upozorenja jer nema plate

Zbog toga što, kako kažu, još nisu dobili plate za avgust i septembar, radnici JKP “Gorica” koji su članovi Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, ponovo su najavili jednočasovni štrajk na niškom Novom groblju.

U ponedeljak 30. oktobra, oni ponovo neće raditi od 14 do 15 sati, a kako upozoravaju, nisu se odlučili za generalni štrajk jer bi time najviše trpeli građani. Ipak, oni apeluju na gradsko rukovodstvo da shvati “ozbiljnost situacije” u kojoj se i dalje nalazi ovo gradsko preduzeće.

ASNS se na ovakav korak odlučio zbog teške finansijske situacije u preduzeću (dugovanja), veoma mali broj proizvodnih radnika i radnika u osnovnoj delatnosti preduzeća, a što je posledica loše sistematizacije od strane menadžmenta preduzeća i Grada, lošeg vođenja preduzeća od strane menadžmenta, neosnovanog podizanja plata pojedincima u “Gorici” – saopštili su iz Sindikata.

Oni dodaju da zbog blokade računa nisu primili ni pare za prevoz, pa traže odgovornost onih koji su krivi za ovakvu situaciju. Takođe, od nadležnih zahtevaju i da se objavi izveštaj Radne grupe koja je kontrolisala rad “Gorice” zajedno sa budžetskom inspekcijom.

Podsetimo, radnici ovog preduzeća štrajkovali su i početkom oktobra, ali su posle dogovora sa većnikom Igorom Vojinovićem odlučili da se strpe još dve nedelje.

Grad je “Gorici” na sednici Veća prošle nedelje odobrio dozvoljeni minus kod banke, koji je, kako je tada kazao direktor ovog preduzeća Igor Novaković, trebalo da se koristi i za isplatu zarada. Novaković je tada kazao i da plate kasne svega 10 dana.

Inače, radnici “Gorice” su poslednjih godina više puta organizovali štrajkove zbog mnogobrojnih finansijskih problema, a nekoliko protesta bilo je i na Novom groblju nakon što su ovom preduzeću ostale u nadležnosti samo pogrebe usluge.

Poslednja sistematizacija u preduzeću urađena je krajem 2016, kada je u preduzeću ostalo 129 radnika

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 − one =