U susret Svetskom danu štednje: DA LI JE ŠTEDNJA REZERVISANA SAMO ZA DOBROSTOJEĆE GRAĐANE?

31.oktobar se i ove godine obeležava širom planete kao Svetski dan štednje. U Srbiji su se do pre par godina banke atraktivnim kamatama takmičile za što više štednih uloga, ali je situacija sada znatno drugačija, a kamate niske uprkos velikom interesovanju građana.

Otprilike u ovo vreme prošle godine, jedno nezavisno istraživanje otkrilo je da bi samo 28% građana Srbije bilo u mogućnosti da pokrije nepredviđen neophodan trošak od 200 evra, 37% građana moralo bi nešto da proda ili da pozajmi novac, dok 26% građana tvrdi da ni na koji način ne bi moglo da obezbedi tu sumu. Ovo nam govori da više od dve trećine stanovništva naše zemlje ne štedi uopšte, dok za to vreme postoji jedan manji deo stanovništva koji raspolaže značajnim novčanim sumama (da ilustrujemo, štednja građana u bankama u martu je iznosila 9,24 milijarde evra).

 To znači da je štedeti danas veoma teško. Ali, da li je i nemoguće? Opportunity banka, koja jekao mikrofinansijska banka usmerena na ruralno i stanovništvo sa nižim prihodima, odlučna je u tome da je moguće štedeti, uz određenu količinu upornosti i spremnosti na promene. Da bi podstakla štedne navike svojih klijenata ali i svih drugih građana Srbije bez obzira na visinu primanja i imovinski status, Opportunity banka je započela edukativnu kampanju pod nazivom Školica za štednju, koja na jednostavan način, kroz 7 koraka, opisuje jedan od načina na koji svakomože da uštedi. Školica za štednju dostupna je na web sajtu www.7koraka.rs, a novosadski klijenti ove banke odnedavno mogu i u samoj filijali u okviru Internet kutka da pregledaju sadržaj sajta. 55 klijenata ove banke koji su se tokom proteklog meseca poslužili Internet kutkom u filijali Novi Sad,  rešili su i „Test finansijskog zdravlja“, koji je pokazao da 32 njih (58%) „izdržava“, 35% (21 klijent)je dobilo dijagnozu da je njihov kućni budžet „zdrav“, dok su dva klijenta dobila dijagnozu „ranjiv“.

Uskoro će Internet kutak biti dostupan i klijentima Opportunity banke u filijalama Novi Beograd i Kragujevac, a ovo su, uz Novi Sad, i filijale gde će Opportunity banka od sledeće godine početi da nudi potpuno revolucionarni bankarski proizvod pod nazivom „ŠTEK“ koji na inovativan način spaja ŠTEdnju sa Kreditom, i na taj način omogućava svima da naprave prvi korak prema razvijanju zdravih štednih navika i sigurnijoj i bezbrižnijoj budućnosti.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 + 13 =