Radnici zemaljskog servisa „ER SRBIJE” od danas u sklopu aerodroma

Radnici iz sastava kompanije „Er Srbija zemaljski servis” njih 340, od danas će raditi u sastavu beogradskog aerodroma „Nikola Tesla”, saopštio je sindikat „Sloga Aerodrom ‘Nikola Tesla’“.

Usluge, koje podrazumevaju prihvat i otprema aviona i putnika, čekiranje putnika, čišćenje aviona, utovar i istovar prtljaga i manipulacija robom i poštom, ubuduće neće obavljati kompanija „Er Srbija”, već će te poslove kroz naplatu obavljati radnici Aerodroma „Nikola Tesla”.

Odluka je poslovni potez većinskog vlasnika da u kratkom periodu zajedno s postojećim radnicima kompanije prevaziđe poslovne izazove koji su iz dana u dan sve zahtevniji.

Sindikat je pozdravio tu odluku, jer će na taj način radnici koji rade na težim poslovima umesto na ulici ostati na poslu, primati plate i biće pokriveni kolektivnim ugovorom.

Sindikat navodi da neće biti protiv prijema tih radnika, budući da se među ostalim sindikatima na Aerodromu provlači ocena da će njihovim dolaskom biti ugroženi sadašnji, što nije tačno, jer postoji stalna potreba za upošljavanje nove radne snage usled povećanja obima saobraćaja.

Prema evropskim standardima, na dva miliona putnika ima 1.000 zaposlenih, dok je u Srbiji na pet miliona upošljeno oko 2.000 radnika, što je prema oceni sindikata, nedovoljno.

„Verujemo da je ovo dobar poslovni potez koji Aerodrom ‘Nikola Tesla’ Beograd stavlja u liderski položaj za vršenje zemaljskog opsluživanja”, navodi se u saopštenju sindikata Sloga.

Izvor: (Beta)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 1 =