ASNS SA MINISTROM RADA

Delegacija Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u kojoj su učestvovali Ranka Savić, predsednica, Saša Čolić, potpredsednik, Simo Blagojević, predsednik ASNS Granskog sindikata saobraćaja i komunalne delatnosti i Zoran Đurđević, glavni poverenik ASNS Okružnog zatvora Beograd, sastala se sa ministrom rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem….

Na sastanku se razgovaralo o stanju socijalnog dijaloga, radu Socijalno-ekonomskog saveta i Odbora za utvrđivanje reprezentativnosti.

Predstavnici ASNS su izrazili veliko nezadovoljstvo radom ovih institucija i tražili od ministra da se poštuje Zakon i Ustav Republike Srbije.

Ministar je upoznat i sa velikim problemima koje stvara Zakon o zabrani zapošljavanja u javnim komunalnim preduzećima (JKP).

Tražili smo od ministra da se JKP dozvoli zapošljavanje u osnovnoj delatnosti da bi se rasteretili zaposleni koji sada, neretko, rade i po dve smene u izuzetno teškim uslovima.

Izneli smo i nezadovoljstvo radom inspekcije, koja se često oglašava nenadležnom i upućuje na sud. Zaposleni, inspekciju doživljavaju kao organ koji je naklonjen poslodavcu i vlasti. Ukazali smo na potrebu da se to promeni. Ministar je pokazao spremnost da radi u tom pravcu.

ASNS je podržao predlog da se ustupanje radnika tzv. lizing ograniči, kao što su to uradile i zemlje EU. U protivnom preti opasnost da ustupanje radnika postane dominantan oblik rada.

Predstavnici ASNS su upoznali minstra i sa inicijativom koju smo pokrenuli u vezi izmena PIO Zakona, a koje se odnose na zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Da bi zaposleni u Upravi ranije ostvarili pravo na penziju – potrebno je umesto da se staž osiguranja sa uvećanim trajanjem računa tako što se svakih 12 meseci, efektivno provedenih na radu, računa kao 16 meseci staža osiguranja, kako je sada utvrđeno, – računa kao 18 meseci.

Na sastanku se razgovaralo i o situaciji sa FŠV Goša, Smederevska Palanka. Izneli smo veliko negodovanje i zabrinutost za radnike Goše i tražili preispitivanje odluke o stečaju. Dobro je što je ministar pokazao razumevanje i želju da pomogne u ovoj situaciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 + 14 =