KAPITALIZAM U SRBIJI NE OPRAŠTA BOLOVANJA

 

Tranzicioni period u Srbiji nikad da se okonča, a jedan od njegovih pojavnih oblika jesu različita gledanja na bolovanja zaposlenih. I dok se poslodavci žale da radnici u Srbiji često uzimaju bolovanje, zaposleni prolaze kroz suprotna iskustva i neretko dolaze i bolesni na posao. Jedno je kada to rade da bi izbegli umanjenje plate ili u strahu od otkaza, ali ima i slučajeva kada su na to primorani odlukama lekarske komisije.

Danijelu Todoroviću iz Leskovca je krajem avgusta mašina za cepanje drva odsekla palac i deo kažiprsta. Nakon operacije koja je trajala pet sati i lečenja u Beogradu, lekari s Vojnomedicinske akademije su sredinom novembra preporučili rehabilitaciju i produžetak bolovanja.

– Kada sam otišao na zakazani pregled u Beograd, lekar je rekao da tretman nije dobro urađen u Leskovcu i da moram još najmanje mesec dana da produžim rehabilitaciju – kaže Danijel.

Lekarska komisija u filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje u Leskovcu nije se složila sa mišljenjem lekara sa VMA, pa je Danijel početkom decembra vraćen na posao. Radnik kaže da ga ruka i dalje boli, a da cinizam bude još veći, on je zaposlen u pogonu za preradu drveta gde radi na rizičnijm mašinama od one koja mu je odsekla prst.

– Ogroman je pritisak na lekare da bolovanje koje izdaju bude što kraće. To su vam one situacije kao kada naši vodeći političari navodno ne vrše pritisak na tužilaštvo i sudije, a onda u obraćanju medijima govore da neko treba da bude osuđen i da je kriv – kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata.

Prema njenim rečima, pritisci su inicirani od poslodavaca i investitora, a vrše ih političari koji javno govore o prekomernom korišćenju bolovanja i kako Srbi često odsustvuju s posla, što stvara pogrešnu sliku investitoru o tome da u Srbiji ne može da nađe vredne i posvećene radnike.

Ministar za rad Zoran Đorđević nedavno je najavio pojačanu kontrolu bolovanja za zaposlene u smederevskoj Železari, i to nakon razgovora s ambasadorom Kine i rukovodstvom Hestila. Kada je poverenik za zaštitu podataka o ličnosti izjavio da se zakoni koji regulišu bolovanja ne mogu menjati po dogovoru sa bilo kojim investitorom iz Ministarstva je stigla druga priča i tvrdnja da će pojačana kontrola bolovanja biti sprovedena u celoj državi. Ministar je rekao da se tome pristupa kako bi se zaštitili radno mesto, onih koji marljivo rade, poslodavac i država koja takođe ima štete zbog manje uplate poreza.

Tražili uvid u zdravstvene kartone

Pre nekoliko meseci morali su da reaguju lekari u Kuli jer je italijanska fabrika obuće Euroin u ovoj vojvođanskoj varoši insistirala na superveštačenju bolovanja. Tražili su uvid u zdravstvenu dokumentaciju zaposlenih, nezadovoljni čestim izostancima s posla, uglavnom žena. Lekari su upozorili da to predstavlja zaštićene podatke, dok su radnice ukazivale na loše uslove rada i na to da 60 odsto njih prima minimalac. Žalile su se na to da u pogonu nema ventilacije, da im mirisi lepka i farbe otežavaju disanje, dok se norma stalno povećava, pa su primorane da na poslu ostaju i po dva-tri sata duže.

Izvor: Vesti online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + two =