SAOPŠTENjE ASNS POVODOM ZVANIČNIH PODATAKA RZS O PLATAMA U SRBIJI

Tvrdnje Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata da u Srbiji 400.000 zaposlenih prima minimalnu zaradu, a da dve trećine prima zaradu manju od prosečne konačno je potvrdio i Republički zavod za statistiku.

Uvođenje nove metodologije je dalo pravu sliku stanja i razbilo iluzije o „neverovatnom“ i „nikad viđenom“ ekonomskom bumu Srbije.
Podaci Republičkog zavoda za statistiku su samo zvaničan dokaz da je Srbija zemlja siromašnih i uplašenih građana koji se bore za opstanak.Vlast ih reklamira i predstavlja kao bagatelnu radnu snagu, a sve sa ciljem privlačenja stranih investitora koji će na njima zarađivati ekstra profite.Ove poražavajuće podatke ne mogu da zamagle podaci o visokim platama zaposlenih u računarskom programiranju i konsultantskim delatnostima. Dobro je da imaju visoke plate. Zar nam svima nije cilj da plate svih zaposlenih budu mnogo veće.

U narednom periodu ASNS će pokrenuti kampanju sa ciljem da srpski radnik dobije platu koju je zaradio, umesto da strani i domaći poslodavci prave enormne profite.
Izvršićemo pritisak na Vladu Srbije da prestane da predstavlja srpsku radnu snagu kao jeftinu robu.

U Beogradu, 28.02.2018. godine Informativna služba ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + nineteen =