MINISTARSTVO RADA OGLASILO SE POVODOM NAJAVA IZMENE ZAKONA O PIO: NEMA UKIDANJA PENALA ZA ODLAZAK U PREVREMENU PENZIJU

Nakon pompeznih najava o mogućnosti ukidanja penala za prevremeno penzionisanje, iz Ministarstva rada kazali su da do toga ipak neće doći.

-Nema osnova za izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Trenutno važi postojeći zakon i nema osnova za izmene, a ako bude, javnost će biti blagovremeno obaveštena – istakli su iz Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Naime, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović nedavno je najavio da bi novim Zakonom o PIO, koji bi trebalo da bude usvojen do jula, „kazne“ za odlazak u penziju pre 65. godine trebalo da prestanu da važe.

-Najavljeno je da će se izmenom postojećeg zakona o PIO, na kome radna grupa radi već duže vreme, prestati s trajnim kažnjavanjem penzionera – rekao je tada Orbović za Politiku.

Umesto trajnog umanjenja penzija od 0,34 odsto mesečno, predlog SSSS-a je podrazumevao da kazne ne važe posle 65. godine i da nakon toga penzioneri nastave da primaju punu starosnu penziju.

Međutim, iako je to bila odlična vest za sve buduće penzonere, ostaje na snazi stara računica – penzioner koji, na primer, prima 35.000 dinara mesečno i kome je ostala samo jedna godina do navršenih 65 godina, dobija sada zbog ovih penala 1.428 dinara manje. Onima koji imaju pet i više godina, umanjenje je je 20,4 procenata godišnje.

Izvor: Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − 13 =