SAOPŠTENJE ASNS

ASNS traži ukidanje kaznenih oderedbi za odlazak u penziju

Povodom iznenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju koje je najvio ministar Đorđević Asocijacija slobodnih i nezvisnih sindikata predlaže ukidanje starosne granice od 65 godina i kaznenih odredbi za odlazak u prevremenu penziju.

Umanjenjem penzije kao kaznom za odlazak u penziju pre navršene 65 godine života za muškarce i skoro 63 godine za žene učinjena je velika nepravda prema svim osigiranicima, a posebno prema kateroriji osiguranika koji su odradili svoj puni radni vek od 40 godina i za taj, zakonom propisan period, platili osiguranje, kao i socijalno najranjivijoj kategoriji radnika, žrtavama privatizacije, bilo da rade u preduzećima u večitom restruktuiranju ili su bez posla, a koji imaju potreban staž osiguranja za odlazak u penziju.

ASNS će svim pravnim i sindikalnim sredstvima promovisati, zalagati se i boriti da se ukine starosni limit i kaznene odredbe za odlazak u penziju.

Takođe , ASNS predlaže i boriće se za dalje smanjenje postojeće starosne granice za odlazak u penziju za pripadnike vojske, radnike Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, rudare, radnike u železarama i druge kategorije zaposlenih koje rade u posebno teškim uslovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × 3 =