SAOPŠTENJE ASNS – MINIMALNA CENA RADA

Nova minimalna zarada

Određena je nova minimalna cena rada po radnom satu od 155 dinara i nova minimalna zarada od 27.022 dinara. I kao što smo predvideli i najavili, sve se odvijalo po već ustaljenom scenariju. Minimalac je odredila Vlada, “reprezentativni” sindikati se, kao i obično, ”ne slažu”, ali nisu istupili iz pregovora ili, ne daj bože, pozvali radnike na proteste. Na konferenciji za štampu svi prezadovoljni povećanjem od 8% i svetlom budućnošću, a radnici neka se snađu za još pola plate kako bi za porodicu obezbedili minimalnu potrošačku korpu.

Ministar Đorđević je jasno rekao da više ne može zbog javnog sektora, ministar Mali je poručio da je najjeftinija radna snaga u regionu i dalje osnovna razvojna strategija Vlade, a Orbović nas je obavestio o velikom dostignuću, da su minimalna zarada i minimalana cena rada po radnom satu u zadnje tri godine porasle za 20%, a prosečna plata za 2,5 %. Čudna neka matematika koju mora da objasni radnicima Srbije u čije ime pregovara i čije interese bi trebalo da zastupa.

ASNS ostaje pri svom stavu da je, na osnovu svih zvaničnih ekonomskih pokazatelja i u uslovima postojećih poreskih opterećenja, realno i održivo minimalna zarada morala da se poveća najmanje za 14% i da je trebalo da iznosi najmanje 28.365 dinara ili 163 dinara po radnom satu. I ne zaboravimo da radnik u našoj najprosperitetnijoj ekonomiji u okruženju ima prosečnu zaradu na nivou hrvatskog minimalca.

U Beogradu, 12.09.2018. godine Pres služba ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − three =