DIJALOGOM DO SARADNJE – FORUM SINDIKATA I POLITIČKIH PARTIJA

Glavni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Dragan Milovanović učestvovao je na debati „Dijalogom do saradnje – Forum sindikata i političkih partija“ koju je 14. decembra 2018. godine organizovao Međunarodni Centar Olof Palme.

Forum je imao za cilj da okupi predstavnike sindikata i političkih partija kako bi otvorili dijalog i pričali o mogućoj saradnji, dosadašnjim preprekama, potrebama i viziji budućnosti.

Tokom sedmočasovne diskusije, Međunarodni Centar Olof Palme predstavio je iskustva i dobre prakse iz Švedske i podstakao na otvaranje dijaloga između različitih društvenih aktera u cilju osnaživanja demokratskih procesa, poboljšanja stanja ljudskih i radničkih prava i vladavine prava.

Glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović izneo je iskustva ASNS po pitanju saradnje sa političkim partijama sa posebnim osvrtom na učešće predstavnika ASNS u Vladama Republike Srbije i Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Istaknuto je da je potrebno da predstavnici radnika budu u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kao što je to slučaj u mnogim evropskim zemljama (Švedska – predsednik sindikata metalaca postao predsednik Vlade, Austrija, Grčka, Rumunija i dr. – sindikalni lideri u resornim ministarstvima i parlamentima).

Međunarodni Centar Olof Palme je najavio da će u 2019. godini raditi na izradi plana saradnje sa sindikatima i političkim partijama, te da je ovaj sastanak prvi u nizu iz oblasti međusobne saradnje.

Očekuje se da će ovakav vid saradnje biti nastavljen i ubuduće uz učešće predstavnika sindikata i političkih partija iz Jugoistočne Evrope.

Forumu su, pored ASNS, učestvovali predstavnici Saveza Samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata i UGS „Nezavisnost“, a od političkih partija Demokratske stranke i Liberalno demokratske partije.

Ispred Međunarodnog Centra Olof Palme sa učesnicima Foruma razgovarale su Aleksandra Vidanović i Jelena Spasović.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty + 17 =