RADIO SLOBODNA EVROPA: Protest zaposlenih u katastru

Predstavnici zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) koji su u štrajku, protestovali su juče ispred Vlade Srbije nezadovoljni zbog plata i radnog statusa. Svoje zahteve za povećanjem plata i rešavanjem problema poput manjka kadrova, a povećanja obima posla, predali su Vladi.

Pisma su adresirana na premijerku Anu Brnabić i ministarku građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranu Mihajlović.

Izvršni sekretar sindikata “Nezavisnost” u RGZ Nebojša Pejčinović rekao je da su plate katastarskih službenika, koje su u oktobru 2014. godine iznosile približno 46.000 dinara, sada oko 41.000 dinara.

Kako ističe Pejčinović, zbog smanjenja privremenih dodataka koje je Vlada uvela dok se kroz Zakon o platama ne reši status katastarskih službenika, plate u RGZ sada više teže ka minimalcu, nego ka obećanih 500 evra u javnom sektoru.

„Ono što danas predajemo Vladi je zahtev za hitnim prijemom naših predstavnika i početkom pregovora o zahtevima koji su postavljeni našom odlukom o štrajku. To je prevashodno pitanje povećanja primanja zaposlenih, u skladu sa odlukom o povećanju osnovice za 2018. i 2019. godinu“, ističe Pejčinović.

Katastarske službe RGZ stupile su u štrajk 24.decembra prošle godine, sa zahtevima da se reši status zaposlenih u katastru, kojima se od 2014. godine postepeno ukidaju dodaci, a povećava obim rada.

Broj radnika je, ističu predstavnici sindikata, konstantno smanjivan tako da je od 2.650 radnih mesta, danas popunjeno oko 2.050, a prosečna starost službenika je 56 godina.

„Drugi zahtev koji je upućen Vladi je da se isplati nadoknada svim zaposlenima kojima su primanja umanjena u 2018. godini, a treći da se kroz sistemske zakone uredi status katastarskih službenika koji je definisan Zakonom o državnom premeru i katastru“, kaže Pejčinović.

Predstavnici sindikata podsećaju da nisu uspeli da se dogovore sa rukovodstvom RGZ pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova, kao i da se niko od predstavnika Vlade Srbije ni gotovo mesec dana od početka štrajka nije uključio u dijalog.

„Sa ministrom Đorđevićem bili smo više na informativnom razgovoru, nego na pregovorima. Umesto predloga za rešenje problema, dobili smo ultimatum, sramni predlog sporazuma, o kome nikad nismo ni raspravljali i koji je direktor RGZ sam sa sobom sastavljao“, rekao je prisutnima na protestu Nebojša Pejčinović.

Predstavnici sindikata koji su u štrajku traže i da se utvrdi odgovornost direktora Republičkog geodetskog zavoda Mileta Radivojevića i njegovih saradnika zbog, kako ističu, kršenja prava zaposlenih tokom štrajka.

Direktor RGZ je ranije izneo tvrdnje da je štrajk zaposlenih politički.

„Atmosfera je vrlo haotična. Prisutan je strah kod zaposlenih od bilo kakvih sankcija. Vrše se razne represije. U prilog tome govori i mali broj okupljenih danas ispred Vlade, jer nisu smeli da dođu. Zaplašeni su jer je bilo pretnji da će se za one koji se pojave pokrenuti disciplinski postupak i da će biti razmešteni“, kaže Steva Todorov, predsednik ASNS sindikata zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu.

Dijana Konstantinović, predsednica navodi i primer kako se rukovodstvo odnosi prema zaposlenima koji su u štrajku.

„Jedan totalno nekorektan odnos prema zaposlenima pokazao se i prilikom dodele novogodišnjih paketića. Vlada Srbija je odobrila do dve hiljade dinara po zaposlenom za paketić, a naše rukovodstvo je na svoju ruku odlučilo da taj novac dobiju isključivo zaposleni koji nisu u štrajku“, kaže Konstantinović.

Prema rečima predstavnika sindikata, trenutno nisu u štrajku centralne beogradske katastarske opštine.

„Tu je došlo do opstrukcije, jer se pokazalo da se jedan sindikat koji deluje u službama Beograda stavio u funkciju rukovodstva, jer pretnje koje rukovodstvo šalje prenose na zaposlene. To se dešava i u ovom momentu, ali se polako situacija odleđuje i zaposleni skupljaju snagu i slobodu da se pokrenu“, kaže Todorov i dodaje da su prema informacijama koje ima, u štrajk stupili i zaposleni u nekim katastarskim opštinama na širem području Beograda.

Prema podacima RGZ, u štrajku je trenutno gotovo polovina katastarskih službi u Srbiji, među kojima su i one u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici i Nišu, gde nije moguće ostvariti pravo ni na jednu uslugu koju pruža katastar. Građani na sajtu Republičkog geodetskog zavoda mogu proveriti koje katastarske službe su u štrajku.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × two =