SAOPŠTENJE ASNS- Granski sindikat saobraćaja i komunalnih delatnosti

ASNS- Granski sindikat komunalnih delatnosti na sednici održanoj 22. februara 2019. godine doneo je odluku da aktivno učestvuje na Javnoj sednici 27. februara 2019. godine ispred Vlade Srbije i javno poziva predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče potpis sa Zakona o dopuni Zakona o komunalnim delatnostima, koji je stupio na snagu 16. decembra 2018. godine.
Ovim zakonom dato je pravo privatnicima da kroz providnu formu javnog partnerstava privatizuju komunalna preduzeća od vitalnog interesa za stanovništvo i monopolizuju vodosnabdevanje, šinski i trolejbuski prevoz što će neminovno dovesti do rizika u snabdevanju, kvalitetu i ispravnosti vode, velikog povećanja cena, pada nivoa usluga i otpuštanja zapolenih. Navedenim zakonom nastavljeno je devastiranje javnih komunalnih preduzeća zbog privatnih interesa i to u najosetljivijoj oblasti rada i života građana. Sličan pokušaj sprečen je 2012. godine kada su sindikati skupili 106.000 potpisa i dotavili Skupštini.

Obaveštavamo javnost da su Mađarska i Bugarska, zbog velikih problema, raskinule ugovore o javnomprivatnom partnerstvu, a da jedna uređena zemlja kao što je Italija permanetno, u komunalnoj deltnosti, trpi ucene privatnika koji diktiraju cene.
ASNS- Granski sindikat komunalnih delatnosti još jednom poziva predsednika Srbije Aleksandra Vućčića da u interesu građana povuče potpis i vrati Skupštini štetočinski Zakon i tako zaštiti elementarna prava građana ove zemlje na vodu za piće i bezbednost.
U protivnom ASNS- Granski sindikat komunalnih delatnosti će inicijativu za Izmenu Zakona dostaviti Vladi i svim političkim partijama i pozvati sve članove ASNS, radnike i građane da se svim sindikalnim i građanskim sredstvima suprotstave privatizaciji vodosnabdevanja i prevoza i na taj način zaštite svoje vitalne interese i bezbednost svoje dece i porodice.
U Beogradu, 22. februara 2019. godine ASNS- Granski sindikat
komunalnih delatnosti