SINDIKATI: REŠITI PROBLEME U KATASTRU KROZ SOCIJALNI DIJALOG

Sindikalni lideri zatražili su da se problemi zaposlenih u katastru, koji štrajkuju više od mesec dana, reše kroz socijalni dijalog.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije, UGS “Nezavisnost” i Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS), inače prvi put posle dužeg vremena u zajedničkom stavu, rekli su na press konferenciji da se štrajk, koji je počeo 27. februara, trenutno odvija u 75 katastarskih službi, od ukupno 160, kao i da se u još oko 30, u znak solidarnosti, posao obavlja u smanjenom obimu.

Radnici katastra, kako su naveli, neće odustati od zahteva, a preneli su i da su od ministra za rad Zorana Đorđevića u četvrtak dobili poziv na pregovore, koji bi trebalo da se održe od ponedeljka.

Takođe, osudili su kršenje osnovnih radničkih prava i sindikalnog delovanja u Republičkom geodetskom zavodu.

Čelnici tri sindikalne organizacije su istakli i da njihova podrška štrajku u RGZ-u nema nikakvu političku pozadinu, već da je štrajk zakonom i Ustavom zagrantovano pravo radnika.

Štrajkački odbor od rukovodstva i vlade traži da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom sporazumu sa vladom od 21. januara 2019, kao i da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce koje su, kako navode, dovele do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja zaposlenih.

Radnici zahtevaju hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ-a, utvrđivanje odgovornosti zbog nepoštovanja sporauzma i smenu i ostavke odgovornih, kao i od rukovodstva RGZ da javno objavi informacije o statusu i poziciji “Geosrbije” u okviru RGZ, broju angažovanih lica i kadrovskoj strukturi.

Izvor: Tanjug

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 − eight =