BOJKOT RADA SOCIJALNO – EKONOMSKOG SAVETA

-Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, pozdravlja odluku Saveza samostalnih sindikata i UGS Nezavisnost da ne učestvuju u radu Socijalno-ekonomskog Saveta, dok se ne zakaže tematska sednica na kojoj bi se razgovaralo o zaštiti zaposlenih u Srbiji.

-Svedoci smo niza zloupotreba od strane poslodavaca, nepoštovanja Zakona i Ustava kojim se jemči sloboda sindikalnog organizovanja i delovanja.

-Ovakvih primera je puno. Očigledna je želja da se sindikati ućutkaju i minimiziraju, da Socijalno-ekonomski Savet bude “paravan” socijalnog dijaloga, a da poslodavci potpuno nesmetano “guše” sindikate, zabranjuju njihovo formiranje ili što je još gore formiraju svoje sindikate.

-To je upravo slučaj u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), gde direktor i njegovi saradnici, raznim pretnjama i ucenama teraju zaposlene da se iščlane iz drugih sindikata, a onda učlane u Geosindikat koji su sami formirali.                                                                                                                                    Srpski sindikati se konačno moraju suprotstaviti ovakvim pojavama u društvu.

-Neučestvovanje ova dva sindikata u radu Socijalno-ekonomskog Saveta je prvi korak, ali sigurno neće biti dovoljan.

-Rezultata neće biti dok sindikati ne shvate, veličinu ovog problema, ali i to da put do pomaka i rešenja vodi kroz zajedništvo i solidarnost sindikata.  Zato bi bilo dobro da na eventualnoj sednici Socijalno-ekonomskog Saveta , sa temom – Zaštita zaposlenih i rad sindikata- učešće uzmu i drugi sindikati, tim pre što je pitanje reprezentativnosti srpskih sindikata pod znakom pitanja.                                                                      Moraju konačno interesi i sujete da budu stavljeni u drugi plan – a da na prvom mestu bude zaštita zaposlenih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × two =