VELIKA ZAGAĐENOST VAZDUHA ŠIROM SRBIJE

Sajt AirVisual svrstao je danas Beograd na peto mesto najzagađenijih gradova na planeti, a vazduh ocenio kao „vrlo nezdrav“. Prema preporukama sa sajta AirVisual, Beograđani bi trebalo da drže prozore svojih domova zatvorenim, i da izbegavaju spoljašnje aktivnosti.

Da je vazduh u prestonici Srbije loš, pokazuju i podaci portala waqi.com koji meri zagađenost na globalnom nivou, a isto važi i za Novi Sad, Niš, Valjevo i Kosjerić.

Vazduh u Valjevu i Kosjeriću je bio u “ljubičastoj zoni” (veoma nezdrav), dok su ranije tokom jutra Valjevci udisali vazduh koji je bio označen kao “opasan po zdravlje”, piše sajt waqi.

Kako se i navodi na samom portalu waqi.com, taj sajt generiše i pokazuje podatke koje prikuplja srpska Državna mreža za automatski monitoring kvaliteta vazduha, u okviru Agencije za zaštitu životne sredine.

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh “jako zagađen” u Beogradu, Valjevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu, Boru, Pančevu, Smederevu, Beočinu.

Najviši, peti stepen zagađenosti prema merenjima agencije registrovan je na mernim stanicama Novi Beograd i Stari grad, dok je u četvrtoj kategoriji “zagađen” na stanici Mostar. Vazduh je u kategoriji “odličan” na Vračaru.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pokrenuo je postupak kontrole šest jedinica lokalne samouprave zbog prekomerne zagađenosti vazduha u Srbiji – u Beogradu, Pančevu, Nišu, Kragujevcu, Užicu i Kosjeriću.

Pokrenut je i postupak kontrole Ministarstva zaštite životne sredine zbog ovog problema koji je pogodio veći broj gradova i lokalnih samouprava u Srbiji u toku 2018. i 2019. godine.

On je zatražio od Ministarstva zaštite životne sredine da objasni „iz kojih razloga, uprkos negativnim ocenama kvaliteta vazduha u 2018. godini, nije blagovremeno preduzelo ili predložilo konkretne mere u cilju smanjenja zagađenja vazduha i unapređenja energetske efikasnosti“.

Povodom zagađenja vazduha u gradovima u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” ranije je saopštio da nema potrebe za panikom, ali ukazuje na značaj primene mera zaštite u uslovima zagađenja vazduha.

Preporučuju da osetljive osobe ograniče svoj boravak napolju u jutarnjim i večernjim satima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 2 =