U MARTU SMO SE NADALI, SADA STRAHUJEMO Privrednici o radnicima i ekonomiji: “Тek sada ne znamo šta nas čeka, izvesna je samo NEIZVESNOST”

 

U martu kada je korona počela da uzima maha u celom svetu, pa i u Srbiji, znali smo da će bolje biti od maja, neki su tvrdili i od juna, a vodeći se tezom da bi toplije vreme moglo da zaustavi virus i da život vrati na “staro”. Sada je gotovo nemoguće dati bilo kakvu preciznu prognozu, i sa zdravstvenog i sa ekonomskog aspekta. Jedino što je izvesno jeste neizvesnost, i kod radnika i kod menadžera i kod vlasnika, a neizvesnost sa sobom često nosi i strah.

Nekako se čini da sada više nije tema hoće li ekonomija doživeti novi udarac, veći nego što trpi pod prvim talasom krize. Posledica će biti, negde većih, negde manjih, ali je činjenica da se život i ekonomija moraju nastaviti, da to pričaju čelnici država u celom svetu, i da to negde uliva nadu.

Ni domaći privrednici ne znaju šta i kako dalje. Dok su se u martu, tvrde, kada je uvedeno vanredno stanje i kada je privreda stala gotovo preko noći, svi nadali letu i povratku u normalu, situacija je sada, kako kažu, mnogo drugačija.

Predsednik kompanije “Galeb grupa” Radoslav Veselinović kaže da je maj obećavao, da se privreda lagano počela oporavljati a da je onda u junu ponovo počelo da koči. I to ne kaže samo Veselinović koji radi u proizvodnji već i menadžeri koji se bave uslugama i mnogim drugim delatnostima.

“Iskreno, sada smo oprezniji nego prethodnih meseci, čak smo pomalo i uplašeni. U firmama smo preduzeli sve mere predostrožnosti. U našem gradu, međutim, porastao je broj pozitivnih slučajeva i dešava se da ih u nekoliko dana ima više nego što ih je ukupno bilo na početku krize. Mnogo je teže raditi, dolazi toplo vreme, a nećemo uključivati klime… Neizvesnost je svuda, ne samo u mojoj kompaniji, to tvrde i naši partneri i veliki, i mali, ostaje samo da se nadamo da neće biti gore od ovoga”, kaže Veselinović za Blic.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) Ranka Savić opisuje trenutno stanje na tržištu rada u Srbiji kao vladu potpunog straha i neverice, i među radnicima i među poslodavcima.

“Oko 200 do 300 radnika dnevno u Srbiji ostaje bez posla. Mahom su to radnici koji su imali ugovore na određeno. Pitanje je šta će biti kada se završi isplata minimalca za više od milion radnika. Ova kriza će biti neuporedivo veća nego što se govorilo. Srbija nije nikakvo izolovano ostrvo pa da sada ovde bude dobro, a da cela Evropa bude u minusu. Recimo ako se samo pogledaju sezonski poslovi, tu praktično nema mogućnosti da naši radnici idu negde da rade, jer ne mogu ni da uđu u zemlje gde su inače radili”, kaže Savić.

Tvrdi da radnici i poslodavci dele istu sudbinu.

“Poslodavcima apsolutno nije lako. Ako im je sve to što su radili, proizvodili, izvozili i upola stalo, sigurno je da oni ovo ne mogu da podnesu. Trenutno je veoma teška situacija, ni malo dobra”, ocenjuje Savić.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, Saša Ranđelović smatra da je država u prvom talasu reagovala velikim fiskalnim stimulansom čime je u dobroj meri iscrpela svoje fiskalne kapacitete za ovu godinu.

“Verovatno je bilo bolje da se tada išlo sa nešto manjim paketom kako bi se ostavio prostor da se i u narednim mesecima ciljano pomaže posebno pogođenim delatnostima. Neizvesnost će sigurno uticati na suzdržanost potrošača od kupovine neegzistencijalnih dobara, poput nameštaja, bele tehnike ili automobila”, kaže Ranđelović.

Prema njegovoj proceni, teško je da će se generalno vlade ponovo odlučivati na uvođenje “lockdown” mera kao na proleće.

“U tom smislu, desezonirano posmatrano, treći kvartal će verovatno imati neki rast u odnosu na drugi kvartal, a kako će to srednjoročno da bude, ostaje neizvesnost”, kaže Ranđelović.

Izvor: Blic – 26.06.2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 2 =