PRVOMAJSКI PROGLAS ASNS

I ovaj radnički praznik, 1. maj, obeležićemo u uslovima Кovid epidemije zabrinuti, pre svega, za zdravlje svojih bližnjih, ali i za egzistenciju naših porodica i za neizvesnu i nepredvidljivu budućnost.

Кovid epidemija pokazala je sve slabosti savremenog sveta, a pre svega ekonomski, zdravstveni i socijalni egoizam i potpunu nespremnost da se, na iskustvima zadravstvene i socijalne katastrofe, naprave i minimalne promene i resetovanje ka pravednijem i podnošljivijem društvu.

U Srbiji sve posledice Кovid krize, po običaju, svaljuju se na leđa radnika uprkos tome što je, pre svega njihovom zaslugom, održana ekonomija, ekonomski rast i napunjen budžet. Tabloidnim spinovanjem i trivijalnim aferama zamagljuju se otpuštanja, sve veća nesigurnost radnih mesta, zakidanja na zaradama i platama, brojni pritisci i svi drugi problemi sa kojima se radnici svakodnevno suočavaju. Jednostavno, radnici i njihovi problemi nisu tema ni u državi, ni u javnosti, ni u društvu.

ASNS će svim svojim potencijalom nastaviti da se beskompromisno bori i izbori za zakonska, sindikalna i građanska prava svojih članova i svih radnika i to svim pravnim i sindikalnim sredstvima. Posebno će nastaviti sa aktivnostima da se zaposlenima koji rade u Кovid bolnicama i ambulantama prizna beneficirani radni staž, da nedelja bude neradni dan, da se reši problem zarada u komunalnim javnim preduzećima, da zaposleni u javnom sektoru dobiju regres i topli obrok, da se spreči svaki oblik zlostavljanja na radu, kao i inicijativama za promenu Zakona o radu.

ASNS poziva sve sindikate i radnike da udružimo snage i da se, kao najveća društvena snaga, izborimo za dostojanstvo rada i dostojan život radnika i naših porodica.

 
Radnici i građani srećan 1. maj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × one =