PREDSEDNICA ASNS RANKA SAVIĆ U EMISIJI “MEĐU NAMA” TV NOVA S. TEMA: NACRT ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Izvor: Nova.rs     Video: TV Nova S           Foto: Screenshot Youtube

 

Čeda Kokanović advokat i Ranka Savić predsednica Asocijacije slobodnih i nazavisnih sindikata Srbije, bili su gosti emisije “Među nama” koja se emituje na TV Nova S. Sa voditeljkom i novinarkom Majom Nikolić razgovarali su o tome zašto je nacrt novog Zakona o parničnom postupku uneo toliku pometnju među strukom, kao i da li je tačno da se on menja na zahtev bankarskog lobija.

Ako se ovaj zakon usvoji, postavlja se pitanje da li će svi građani Srbije podjednako moći da tuže državu, ukoliko za to ima osnova.

Na pitanje u čemu je osnovni problem kada je ovaj Zakon u pitanju, Čeda Kokanović je rekao:

„Definitivno je cilj da onemogući građane da tuže državu u većem broju“ rekao je on i dodao:

„Ovo se zove Zakon o parničnom postupku, ali se može nazvati i Zakon o odbacivanju tužbi, jer je njegov cilj da praktično spreči ljude da tuže, da što više oteža pristup pravdi. Naravno, u interesu onih koji i bivaju najviše tuženi i onih koji generišu najviše pravnih problema. To su pre svega banke i država“, kazao je Kokanović.

Gost emisije „Među nama“ naglasio je da se ljudi sprečavaju da tuže taksama tako što se proširivanje mogućnosti za odbacivanje tužbi, i da se tužba smatra povučenom.

„U trenutku stupanja na snagu ovog zakona, minimum devedeset odsto svih predmeta biće kao rukom odnešeno. Jer, svi oni predmeti gde nije plaćena taksa, svi ti akti se smatraju povučenim, svi ti predmeti obustavljeni“ rekao je Kokanović.

Ranka Savić je rekla da je glavni problem što je, po njenom dubokom uverenju, predlog Zakona o parničnom postupku suprotan Ustavu, suprotan zakonu i zadire u osnovna ljudska prava.

„Ukoliko vi uslovite otpočinjanje parničkog postupka i zaštitu građanina time, platite taksu… Ta taksa će biti uglavnom oko 97 hiljada i petsto dinara, treba da se dostavi pismeno sudu i tek onda ćeš dobiti mogućnost da se parnica pokrene. Samim tim smo napravili jedan ogroman jaz koji već sada postoji u našoj zemlji, između onih koji to sebi mogu da priušte i onih koji ne mogu to sebi da priušte“ rekla je između ostalog Savić.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fourteen − two =