PREDSEDNICA ASNS PANELISTA NA DEBATI „PARTIJSKO ZAPOŠLJAVANJE I DISKRIMINACIJA“

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić bila je panelista na debati „Partijsko zapošljavanje i diskriminacija“, koju je organizovao Centar za demokratiju u saradnji sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Na debati su učestvovali i Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, Stefan Đorđević iz Krovne organizacije mladih i Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke.

Političko zapošljavanje nije nov fenomen. Ono postoji otkada postoje i političke stranke. Na debeti se razgovarlo o načinima njegovog prevazilaženja.

Ukazano je na sve izuzetno štetne posledice partijskog zapošljavanja, po ekonomiju Srbije i društvo u celini.

Političko zapošljavanje dovodi do diskriminacije građana Srbije. Oni se dele na podobne (partije) i nepodobne (koji nisu članovi partije). Ono dovodi i do podele građanima na one prvog i drugog reda.

Političko zapošljavanje u potpunosti eliminiše obrazovanje, stručnost i posvećenost radu. Jedini bitan kriterijum postaje  – partijska knjižica.

Sve to dovodi do ogromnog nezadovoljstva građana, a kao posledica se javlja i veliki odlazak građana Srbije u zemlje EU i sveta.

55% mladih, koji su izrazili želju da napuste Srbiju, kao jedan od razloga su naveli partijsko zapošljavanje.

ASNS ulaže ogromne napore da stane na put ovoj vrsti zapošljavanja, ukazujući da nema napretka jedne zemlje bez vrednovanja stručnosti i znanja.

Zato se mi zalažemo za promenu Zakona, uspostavljanje jasnih i preciznih kriterijuma, koji su potrebni za zapošljavanje na svakom radnom mestu u javnom sektoru. Onda neće biti bitno da li je neko iz partije ili nije. Jedini kriterijum za posao će biti ispunjenje traženih uslova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

7 + 9 =