O NAMA

RD_1sAsocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata osnovana je 2. jula 1996. godine, na inicijativu nezadovoljnih radnika koji su se osvedočili da ovdašnji sindikati nemaju osnovne elemente demokratske radničke organizacije. Najmlađi smo sindikat i iznikli smo u najtežim vremenima za Srbiju. Oduvek smo se zalagali i borili za demokratsko društvo, razvijenu privredu u kojoj zaposleni mogu pristojno da žive od rada i – zarada. To je i osnovni razlog što je ASNS bila u prvim redovima petooktobarskih demokratskih promena 2000. godine. U dosadašnjem radu uspeli smo da nastavimo sopstvenu izgranju po ugledu na sindikate kakvi postoje u modernom, demokratskom i ekonomski razvijenom svetu. Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, od nastanka do danas, zalagala se za razvijenu ekonomiju, tržišne odnose, punu zaposlenost, zarade od kojih se pristojno živi, evropski standard, sindikalnu slobodu i prava, pravednu i javnu privatizaciju i reformu zakonodavstva, kao i za kvalitetne i pravedne socijalne programe. Svoje ciljeve ASNS želi da ostvari kroz rad Socijalno – ekonomskog saveta, kao i kroz pregovaračku poziciju ravnopravnog partnera poslodavaca i vlasti. Ne želimo i nećemo da budemo «sindikat» za podelu polutki, već sindikat koji se bori za plate sa kojima zaposleni mogu sebi i svojim porodicama da obezbede život dostojan čoveka..

SINDIKAT ZA VAS !
MajcaSindikat

ASNS ne želi da svom članstvu obećava nemoguće i «čarobne štapiće» koji će sve preko noći da reše. Mi nikome ne obećavamo nemoguće, već prepuštamo Vama koji MISLITE, Vama koji ste REALNI, Vama koji ZNATE, Vama koji HOĆETE da procenite kakav Vam sindikat treba i šta on može da učini za Vas. U ASNS su u najtežim trenucima za narod, radnike i privredu Srbije prilazili najhrabriji i najodlučniji. ASNS je danas snažan i moderan sindikat kome masovno, svakodnevno prilaze novi članovi, kompletne sindikalne organizacije koje su bile u člasntvu drugih sindikalnih centrala. ASNS je otvorena za hrabre, one koji ulažu u svoju i budućnost generacija koje dolaze.

ASNS je sindikat koji se bavi isključivo sindikalnim poslom – zaštitom prava zaposlenih, platama, pregovorima i uslovima rada, a od poslodavca i poslovodstva zahteva jedino da obezbede uslove da se radi i zaradi..

PREDSEDNIŠTVO

Ranka SavićPredsednik ASNS

Ranka SavićPredsednik ASNS

Ranka_Savic_bioZavršila Pravni fakultet u Beogradu. Radnu karijeru započela kao pravni referent u preduzeću “Veselin Mosleša” Beograd, zatim u predstavništvu “Investkomerc” Skoplje. Od 1999. godine zaposlena u ASNS, kao generalni sekretar. 5. oktobra 2002. godine na 2 kongresu ASNS izabrana za predsednicu ASNS. Bila prvi radnički delegat Srbije u Međunarodj organizaciji rada (MOR). Inicijator osnivanja Socijalno ekonomskog Saveta (SES) republike Srbije, čiji je član bila od 2000. do 2003. godine. Od juna 2012. do marta 2014. godine bila Narodni poslanik u Skupštini Srbije i podprecednica Odbora za Rad. 13.11.2012. godine otvorila kancelariju Narodnog poslanika, tokom čijeg rada je rešeno više desetina problema građana Srbije. U decembru 2014. godine na 5. kongresu ponovo je izabrana za Predsednicu ASNS.

Saša ČolićPotpredsednik ASNS

Saša ČolićPotpredsednik ASNS

Colic_Sasa_bioTekst u pripremi

.

.

.

.

.

.

.

Vidoje ŠćepovićPotpredsednik ASNS

Vidoje ŠćepovićPotpredsednik ASNS

Vidoje_Scepovic_bioZavršio je V stepen metalurške struke. Strukovnu karijeru započeo je 1980. godine u IMR, zatim je kratko radio u IMP-i, odakle prelazi u IMT, gde je i danas zaposlen. Od 2001. godine je glavni poverenik ASNS IMT. Sindikalnim radom počinje da se bavi 1991. godine kada je osnovan prvi Nezavisni sindikat u Srbiji – Nezavisni sindikat radnika IMT“ u čijem je osnivanju aktivno učestvovao. Tada je izabran za člana Odbora poverenika, a 1992. godine za generalnog sekretara NSR – IMT. Aktivno je učestvovao u organizaciji više desetina štrajkova i protesta u Srbiji. Početkom 1992. godine osnovan je Nezavisni sindikat metalaca Srbije kada je izabran za člana Izvršnog odbora „NSMS“, dok 1996. godine, osnivanjem ASNS, postaje sekretar Beogradskog odbora ASNS. U septembru 1996. godine osam dana je štrajkovao glađu, kao jedan od deset članova Odbora poverenika na čelu sa tadašnjim predsednikom Draganom Milovanovićem. Aktivno je učestvovao u svim opozicionim protestima od 1989. godine do promena 2000. godine. Za predsednika Beogradskog odbora ASNS i člana Presdedništva ASNS izabran je 2000. godine. Skupština Granskog sindikata metalaca Srbije 2008. godine bira ga za predsednika GSMS, a osnivanjem Industrijskog granskog sindikata, u okviru koje deluje grupacija GSMS, izabran je za člana Predsedništva IGS i predsednika grupacije GSMS. Obavljao je i funkciju predsednika Odbora ASNS za bezbednost i zdravlje na radu i aktivno učestvovao u izradi Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu koji je na snazi. Bio je i predsednik Organizacionog odbora Sportskih igara ASNS od 2003. do 2006. godine. Glavni odbor ASNS ga je u dva mandata birao za potpredsednika ASNS. Na 5. Kongresu ASNS održanom u decembru 2014. godine je, po treći put, izabran za potpredsednika ASNS.

Dragan MilovanovićGlavni menadžer ASNS

Dragan MilovanovićGlavni menadžer ASNS

Dragan_Milovanovic_bioOsnivač i prvi predsednik ASNS. Radno iskustvo započeo je 1975. godine u novobeogradskom metalskom preduzeću “IMT”. Sindikalnim radom bavi se od 1990. godine kada postaje predsednik Nezavisnog sindikata radnika “IMT”. Od 1992. do 1993. godine obavljao je funkciju generalnog sekretara Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”, dok se od 1994. do 1995. godine nalazio na čelu Nezavisnog sindikata metalaca Srbije. Organizator je mnogih radničkih štrajkova poput dvomesečnog štrajka radnika “IMT” i osmodnevnog štrajka glađu sindikalnih aktivista “IMT”. 1992. godine, kao član Saveta DEPOS – a u vreme Vidovdanskog sabora kojim su izdejstvovani prevremeni izbori u Srbiji, poziva radnike da pred zgradom Predsedništva Srbije danonoćno protestvuju. 1996. godine inicira sindikalnu podršku Koaliciji “Zajedno” koja pobeđuje na lokalnim izborima u svim većim industrijskim centrima. Organizator je protesta protiv tadašnje SPS vlasti koja batina i hapsi štrajkače, a bio je i jedan od organizatora i aktivni učesnik velikog građanskog protesta 1996./97. godine. Osnivač je časopisa “Nezavisni metalac” i “Radnička reč” koja postaje utočište mnogih prognanih novinara. Kao čelnik ASNS bio je u vođstvu DOS – a, a nakon rušenja režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine, postaje ministar za rad i zapošljavanje u Vladi Zorana Đinđića, kasnije i u Vladi Zorana Živkovića.

Nebojša RajkovićGeneralni sekretar ASNS

Nebojša RajkovićGeneralni sekretar ASNS

Nebojsa_Rajkovic_bioZavršio je Ekonomski fakultet, postdiplomske studije na Pravnom fakultetu i više specijalizacija (Univerzitet “Sent Galen”, Centar “EIZ”, dr.). Govori engleski jezik. Ekspert je za radno pravo, kolektivno ugovaranje, socijalni i civilni dijalog, poreze i doprinose, socijalno osiguranje i ljudske resurse. Učestvovao je u konsolidaciji i restruktuiranju najvećih srpskih preduzeća. Veliko iskustvo ima u dizajnu, implementaciji, monitoringu, evaluaciji i upravljanju međunarodnim projektima. Bio je predstavnik Srbije u ETF – u, predsednik Socijalno – ekonomskog saveta Republike Srbije, predavač, predsedavajući, moderator, organizator i učesnik na mnogobrojnim domaćim i inostranim konferencijama, seminarima i radionicama. Autor je pet knjiga i priručnika (“Viškovi zaposlenih”, “Kolektivno ugovaranje”, “Zakon o radu i Zakon o zapošljavanju”, “Zarade i doprinosi za socijalno osiguranje”), velikog broja članaka i studija, a obavljao je i funkciju urednika stručnih časopisa “Privrednik” i “Paragraf”. Radio je za Svetsku banku, u Ministarstvu za rad i zapošljavanje i SIZ zapošljavanje Beograd. Bio je rukovodilac ekspertskih grupa za izradu niza zakona kojima se uruđuju radno – pravni položaj zaposlenih, kolektivnih ugovora, Socijalnog programa za rešavanje viškova Vlade Republike Srbije, Vladine komisije za MSP, kao i član Vladinih komisija za multilateralne kompezacije, subvencije u privredu, subvencije iz tranzicionog fonda, Vladinog VET tima i ekspertsko – pregovaračkog tima Vlade sa Svetskom bankom, MMF – om i dr.

Simo BlagojevićPredsednik Granskog sindikata Saobraćaja i komunalnih delatnosti

Simo BlagojevićPredsednik Granskog sindikata Saobraćaja i komunalnih delatnosti

Simo_Blagojevic_bio

Završio je Drvnopreređivačku školu. Od 1994. godine zaposlen je u JKP „Zelenilo“ Beograd. Jedan je od osnivača ASNS „Zelenilo“ Beograd, 2000. godine. U dva mandata bio je sekretar ASNS „Zelenilo“ Beograd, a od oktobra 2009. godine je glavni poverenik. Na Izbornoj skupštini ASNS Granskog sindikata saobraćaja i komunalnih delatnosti, održanoj 18.10.2011. godine izabran je za predsednika, a mandat mu je potvrđen na Vanrednoj skupštini 11. marta 2015. godine. Oženjen je i otac je jednog deteta.

.
.
.

Goran LukićPredsednik Industrijskog Granskog sindikata

Goran LukićPredsednik Industrijskog Granskog sindikata

Goran_Lukić_bio

Završio je srednju Elektrotehničku školu. Zaposlen je u Železari Smederevo u Elektro održavanju. U Odboru poverenika ASNS Železara je od 2007. godine, dok je u decembru 2013. godine izabran za sekretara. Za predsednika ASNS Industrijskog granskog sindikata izabran je na Vanrednoj skupštini održanoj 13. marta 2015. godine. Oženjen, i otac dva deteta.

.

.

Dr Slobodan ĐurićPredsednik Granskog sindikata Zdravstva i socijalne zaštite Srbije

Dr Slobodan ĐurićPredsednik Granskog sindikata Zdravstva i socijalne zaštite Srbije

Dr_Slobodan_Đurić_bio

Osnovnu školu završio u Kraljevu, Gimnaziju u Kragujevcu, a Studije medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Kao lekar radio je u više gradova u Srbiji. Trenutno je zaposlen u Domu zdravlja Lazarevac, u ambulanti koja opslužuje radnike Površinskih kopova Kolubare. Istovremeno radi i kao sportski lekar pri FK „Radnički“ Rudovci i sportski direktor FK „Šumadija“ Mali Crljani. Kao sportski lekar bio je angažovan u Atletskom klubu „Crvena zvezda“. Sindikalnim radom bavi se od 2002. godine. Glavni poverenik ASNS je u Domu zdravlja Lazarevac. Bio je potpredsednik ASNS Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite, a funkciju predsednika Granskog sindikata obavlja od 2008. godine. Mandat mu je potvrđen i na Izbornoj skupštini, 6. decembra 2011. godine. Od februara 2013. do decembra 2014. godine obavljao je funkciju potpredsednika ASNS. Za predsednika ASNS Granskog sindikata zdravstva i socijalne zaštite Srbije ponovo je izabran na Vanrednoj skupštini održanoj 13. marta 2015. godine.

Milan KolarevićPredsednik Granskog sindikata Javnih službi

Milan KolarevićPredsednik Granskog sindikata Javnih službi

Milan_Kolarevic_bio

Завршио је у Београду средњу Техничку школу “Стеван Филиповић“ а касније и специјализацију.Говори енглески језик.Један је од оснивача АСНС-Народно позориште Београд, а од 2013.године је и главни повереник.Запослен у Народном позоришту на месту шефа студија за дизајн светла-Дизајнер светла.На изборној скупштини АСНС Гранског синдиката јавних служби 20. марта 2015. године изабран је за председника. Ожењен је,отац двоје деце.

.

.

.

Goran DudukovićPredsednik Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, prehrane, trgovine i usluga smeštaja i ishrane

Goran DudukovićPredsednik Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, prehrane, trgovine i usluga smeštaja i ishrane

Goran_Dudukovic_bio

Završio Višu tehničku školu. Stalno zaposlen u kompaniji „Bambi“ a.d. Požarevac od 1989. godine na poslovima supervizora linije. Inicijator je osnivanja ASNS u Bambiju i od 2001. godine je glavni poverenik. Od 2012. godine do 2014. godine bio je potpredsednik ASNS Grupacije poljoprivrede i prehrane, a na Vanrednoj izbornoj skupštini ASNS Granskog sindikata poljoprivrede, duvanske industrije, vodoprivrede, prehrane i usluga smeštaja održanoj u martu 2015. godine je izabran za predsednika.

.

.

Vladislav MarinkovićPredsednik Granskog sindikata Energetike

Vladislav MarinkovićPredsednik Granskog sindikata Energetike

Vladislav_Marinkovic_bio

Završio je srednju Geološku školu i Rudarsko geološki fakultet. Zaposlen je u Georadu – kostolački ugljeni basen, kao inženjer na mestu planera. U radu ASNS aktivno učestvuje od 2008. godine. Na izbornoj skupštini ASNS Granskog sindikata energetike, 12. oktobra 2011. godine, izabran je za predsednika. Oženjen je, otac dvoje dece.

.

.

Danijela CvetkovićPredsednica Foruma žena

Danijela CvetkovićPredsednica Foruma žena

Danijela_Cvetkovic_bio

Završila je Hemijsku školu. Zaposlena je u JKP „Parkig servis“, na mestu referent za kadrove. Glavni poverenik je ASNS u tom preduzeću. Na Izbornoj skupštini Foruma žena, 15. novembra 2011. godine, izabrana je za predsednicu. Udata je, majka jednog deteta.

.

.

.