GRANSKI SINDIKAT JAVNIH SLUŽBI

ASNS – OPŠTINSKE UPRAVE OPŠTINE SMEDEREVSKA PALANKA OBELEŽIO MEĐUNARODNI DAN ŽENA, 8. MART

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta, ASNS – Opštinske uprave opštine Smederevska Palanka organizovao je proslavu za članice sindikata.

Na tradicionalnom druženju, članice ASNS, zaposlene u Opštinskoj upravi u ovom gradu iskoristile su priliku da razmene mišljenja o svom radno-pravnom položaju ali da  se dogovore o daljem radu i funkcionisanju sindikata ASNS.

 

SAOPŠTENJE ASNS – GRANSKOG SINDIKATA TRGOVINE 24.01.2020.

UTVRĐENA REPREZNTATIVNOST ASNS–PU “POLETARAC” STARA PAZOVA, OTPOČELI PREGOVORI ZA ZAKLJUČIVANJE KOLEKTIVNOG UGOVORA

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata u Predškolskoj ustanovi “Poletarac” Stara Pazova utvrdila je reprezentativnost kod poslodavca.

Marija Novaković, glavni poverenik ASNS, kaže da je utvrđena reprezentativnost, za samo tri meseca od osnivanja, dokaz da su zaposleni prepoznali kvalitet i borbu ASNS za prava radnika.

“Odmah posle utvrđene reprezentativnosti, ASNS je uključen u pregovore na izradi novog Kolektivnog ugovora kod poslodavca. Sa pregovorima smo počeli 5. novembra i verujem da će neki od naših predloga biti uvršćeni u Kolektivni ugovor, jer želimo da zaposlenima omogućimo što bolje uslove rada i materijalnog stanja”, rekla je Novakovićeva.

28.05.2019.POTPISAN NOVI KOLEKTIVNI UGOVOR KOD POSLODAVCA – GRADSKE UPRAVE GRADA KRALJEVA

Zaposleni u Gradskoj upravi grada Kraljeva dobili su novi Kolektivni ugovor (KU).

Ivan Petrović, glavni poverenik ASNS, izjavio je da je u KU uvršćeno niz predloga ASNS Gradske uprave grada Kraljeva.

„Uspeli smo da se izborimo da naši predlozi kao što su isplata 5 bruto plata za otpremninu, uvećanje jubilarne nagrade, više prava na solidarnu pomoć, 28% za noćni rad, 30% za prekovremeni rad, 115% za rad za vreme verskih i državnih praznika budu u novom Kolektivnom ugovoru“, rekao je Petrović.

On je istakao da će se ASNS Gradske uprave grada Kraljeva boriti za priznavanje minulog rada za vreme provedeno u radnom odnosu kod svih poslodavaca, a ne samo u javnom sektoru kako je propisano zakonom.

„Takođe, borićemo se i za priznavanje dnevnica u iznosu od 5% prosečne bruto zarade u Republici, kako je predviđeno zakonom, a Uredbom smanjeno na 150,00 dinara, a koja se primenjuje selektivno“, kaže Ivan Petrović, glavni poverenik ASNS.

Inače, osim Petrovića, potpise na novi KU stavili su ispred osnivača gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić i drugi reprezentativni sindikati.

27.05.2019.Saopstenje ASNS-Grupacije Uprave za izvršenje krivicnih sankcija

10.05.2019. RADNICI RGZ-A POSLE 72 DANA PREKINULI ŠTRAJK

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) posle 72 dana obustave rada prekinuli su štrajk i danas počinju da rade sve organizacione jedinice Zavoda, saopštili su sindikati.

U saopštenju se dodaje da su Jedinstvena organizacija sindikata i Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS u četvrtak sa ministrom Zoranom Đorđevićem, kao ovlašćenim predstavnikom Vlade, potpisali Sporazum o prekidu štrajka.

Sindikati su istakli da su odlučili da prekinu štrajk svesni posledica koje trpe korisnici usluga Zavoda, navodeći da će se „drugim sredstvima“ boriti protiv bahatosti, mobinga i diskriminacije zaposlenih, neisplaćivanja dogovorenog povećanja zarada od pet odsto, nezakonitog postupanja i trošenja novca.

Vlada se potpisivanjem Sporazuma obavezala da zahteve štrajkača ispuni do 31. maja ove godine, ističe se u saopštenju. Sindikati i zaposleni su se još jednom izvinili građanima i korisnicima usluga i obećali da će se maksimalno truditi da nadoknade i realizuju zaostale radove i budu njihov što efikasniji servis.

Izvor: Fonet/Danas

20.03.2019. PROTESTNI SKUP ZAPOSLENIH KOJI SU U ŠTRAJKU ISPRED DIREKCIJE RGZ

Ispred zgrade Direkcije Republičkog geodetskog zavoda danas (20.03.2019.) je održan protestni skup na kojem su predstavnici Štrajkačkog odbora ponovili svoje zahteve. Okupljenima su se obratili predsednici sindikata RGZ, među kojima i glavni poverenik ASNS Stevan Todorov.

Nakon skupa isped direkcije, zaposleni koji su u štrajku su se upitili ka  Vladi Srbije i zgrade Predsedništva gde su predali zahteve za prijem kod premijerke i predsednika Republike Srbije.

Zahteva se da se svim zaposlenima obračunaju i isplate primanja po postignutom Sporazumu sa Vladom od 21. januara, da se ponište odluke o prenosu ovlašćenja na niže rukovodioce, koja su dovela do pogrešnog tumačenja odredbi Sporazuma i umanjenja primanja, hitno pokretanje nadzora nad radom rukovodstva RGZ, utvrđivanje konkretne odgovornosti zbog nepoštovanja potpisanih Sporazuma i smenu ili ostavke odgovornih lica, javno objavljivanje informacije o statusu i poziciji GEOSRBIJA u okviru RGZ-a, broju angažovanih lica i njihovoj kadrovskoj strukturi i pokretanje procedure potpisivanja Sporazuma o uslovima rada sindikata u skladu sa Zakonom i PKU.

Na protestnom skupu zahtevano je i preispitivanje svih odluka koje je rukovodstvo donelo u prethodnih par godina.

 

 

13.03.2019. PODRŠKA SINDIKALNIH CENTRALA ŠTRAJKAČIMA ZAPOSLENIMA U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU

22.01.2019 . OKONČAN ŠTRAJK U REPUBLIČKOM GEODETSKOM ZAVODU

Nakon potpisivanja Sporazuma o okončanju štrajka između predstavnika Štrajkačkog odbora i Sindikata RGZ sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem, od danas je normalizovan rad u Republičkom geodetskom zavodu.

„Potpisanim Sporazumom prihvaćeni su zahtevi koji su postavljeni od strane sindikata RGZ prilikom donošenja odluke o stupanju u štrajk. Utvrđeno je da će na nivou Vlade biti formirana radna grupa sa zadatkom da utvrdi pravce transformacije RGZ-a kao i pitanja vezana za status katastarskih službenika u narednom periodu.  Sve odluke koje su donete protiv učesnika u štrajku od strane rukovodstva RGZ-a stavljene su van snage, a nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će pokrenuti postupak nadzora i utvrđivanja odgovornosti direktora i rukovodilaca u RGZ-u“, navodi se u saopštenju sva tri sindikata u RGZ-u.

Stevan Todorov, glavni poverenik ASNS, kaže da je priključenje ASNS-RGZ štrajku u znatnoj meri doprinelo očuvanju kolektivnih inetersa i postignutim rezultatima.

„S obzirom na okolnosti štrajka (vršenje ogromnih pritisaka i ucena od strane rukovodstva) rezultati su zadovoljavajući. S druge strane mišljenja smo, imajući u vidu da su u štrajk, između ostalih, stupile i beogradske službe za katastar nepokrenosti, platforma i snaga sindikalnog delovanja su bile na snažnijem nivou i omogućile su da razultati okončanja štrajka budu i veći i ozbiljniji“, rekao je Todorov i dodao:

„Konstatovano je da je priključenje ASNS RGZ ostalim sindikatima, koji su pokrenuli štrajk, pravilan i pozitivan korak kako u smislu doprinosa pozitivnim rezultatima štrajka, tako i u pogledu postignutog jedinstva sva tri sindikata u RGZ“.

16.01.2019. POSTIGNUTA SAGLASNOST IZMEĐU VLADE I SINDIKATA RGZ-A O PREKIDU ŠTRAJKA

Predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i predstavnici Vlade Srbije održali su sastanak na kojem su postigli saglasnost oko pojedinih zahteva i na kojem je dogovoreno da se do petka potpiše usaglašeni Sporazum, što bi omogućilo prekid štrajka zaposlenih.

Kako su saopštili predstavnici sindikata, do sastanka je došlo posle protesta ispred zgrade Vlade tokom kojeg su službenici sektora Katastar nepokretnosti uručili zahteve premijerke Ani Brnabić.

Sa predstavnicima sindikat RGZ razgovarao je ministar za rad, socijalnu zaštitu i boračka pitanja Zoran Đordjević, šef kabineta premijerke Miloš Popović, direktor RGZ- a Borko Drašković, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i predstavnici ministarstva finansija.

„Po nekim pitanjima je postignuta saglasnost dve strane. O ostalim pitanjima nastaviće se usaglašavanje dve strane“, piše u saopštenju i dodaje se da je prediviđeno da se usaglašen tekst Sporazuma do petka, 18. januara nađe na sednici Vlade RS.

Navodi se da će Sporazum potpisati Đordjević i ovlašćeni predstavnici sindikata i predsednica Štrajkačkog odbora, nakon što bude usvojen na vladi.

„Nakon toga biće stvoreni uslovi za prekid štrajka. Do tada štrajk u RGZ-u se sprovodi u skladu sa ranije donetim odlukama i uputstvima“, stoji u saopštenju.

Zaposleni u više od 100 službi zа kаtаstаr su 24. decembra 2018. godine obustavili rad nezadovoljni mаnjkom kаdrovа, uvećanjem obima posla i smanjenjem primanja.

Izvor: Beta

15.januar 2019. PROTEST SINDIKATA RGZ ISPRED VLADE SRBIJE

Asocijacijacija slobodnih i nezavisnih sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), Jedinstvena organizacija sindikata RGZ i UGS „Nezavisnost“ RGZ organizovali su danas (15.01.2019.) protest ispred Vlade Srbije.

Protest je održan sa ciljem skretanja pažnje na neophodnost hitnog rešavanja materijalnog položaja zaposlenih u tom zavodu, statusa katastarskih službenika, kao i stvaranja uslova za normalnije i efikasnije funkcionisanje RGZ-a kao institucije.

 

14. decembra 2018. ZAKLJUČEN KOLEKTIVNI UGOVOR U SPORTSKOM CENTRU “JEZERO” KIKINDA

Zaposleni u Sportskom centru „Jezero“ Kikinda dobili su, nakon višemesečnih pregovora, novi Kolektivni ugovor.

Inicijativu za ponovno otpočinjanje pregovora pokrenuo je ASNS ove kikindske ustanove i to nakon što je imao zamerke na prvi predloženi tekst Kolektivnog ugovora.

Ova inicijativa odmah je prihvaćena od strane poslodavca i lokalne samouprave, osnivača Sportskog centra.

Mirko Bucalo, glavni poverenik ASNS, rekao je da su novim Kolektivnim ugovorom napravljeni značajni pozitivni pomaci za zaposlene kojima je obezbeđen daleko veći obim prava u odnosu na raniji period.

„Napomenuo bih jubilarne nagrade, uvećanje naknada plata za rad na praznike, za prekovremeni rad, za rad u smenama, pripravnost, protivpožarna zaštita, za rad subotom i nedeljom. Takođe bih naveo i pomoć zaposlenom pri rođenju deteta, pomoć za vantelesnu oplodnju kao i druge solidarne pomoći“, rekao je Bucalo.

Novi kolektivni ugovor zaključen je 14. decembra 2018. godine kada su potpise stavili poslodavac, lokalna samouprava i sindikati.

17.10.2018. Poseta Kikindi 

– Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić, glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović i predsednik ASNS-Granskog sindikata javnih služba Milan Kolarević posetili su u sredu, 17. oktobra 2018. godine Kikindu. Održani su sastanci sa članovima ASNS u Sportskom centru “Jezero”, zamenicom gradonačelnika grada Kikinde Bosiljkom Srdić, kao i sastanci koji su se odnosili osnivanje novih sindikata u ovom gradu.

Prilog TV Rubin:

14.09.2018. ODRŽAN SASTANAK SA DIREKTOROM UPRAVE ZA IZVRŠENJE KRIVIČNIH SANKCIJA

 

Dana 14.09.2018. godine održan je sastanak predstavnika ASNS-Grupacija sindikata Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) sa direktorom UIKS-a Dejanom Carevićem. Sastanku su u ime ASNS prisustvovali predsednica ASNS Ranka Savić, predsednik ASNS grupacije UIKS-a Saša Vidosavljević i članovi odbora Ivan Lazarević, Milena Mratinković, Siniša Miščević, Brane Janković i Nebojša Gulić.

Na sastanku su razmatrana najvažnija pitanja za rad Uprave i zaposlenih. Predstavnici ASNS upoznali su direktora sa nizom inicijativa koje se tiču radno pravnog položaja zaposlenih kao što su odlazak u penziju sa 50 godina starosti, izmena visine osnovice za obračun i isplatu plata, izmena Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u delu koji se odnosi na mogućnost nošenja oružja zaposlenih u Službi obezbeđenja i van radnog vremena.

ASNS je posebno upoznao direktora sa inicijativom za donošenje posebnog Zakona o uspostavljanju zatvorske policije i pedao Nacrt zakona o novom nazivu Službe za obezbeđenje (Zatvorska policija) koji je pripremilo Izvršni odbor ASNS-Grupacije sindikata Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Direktoru je, pored ostalog, iznet i obarzoloženi zahtev da se izjednači status pripadnika službe za obezbeđenje sa statusom ostalih pripadnika bezbednosnih struktura.

Posebno je istaknut poblem nedostatka kadrova u UIKS-u i zatražen je prijem novih zaposlenih. Direktor je izvestio da je upoznat sa problemom i svestan potrebe za popunom broja zaposlenih, kao i da je sve pojedinačne zahteve upravnika ustanova prosledio Vladi Republike Srbije.

ASNS je predložio i unifikaciju radnih mesta po ustanovama, kao i da se sindikat informiše i učestvuje u izradi Predloga sistematizacije u ustanovama UIKS-a.  Razgovarano je i o konačnom obezbeđenju uniformi za pripadnike Službe za obezbeđenje. Kao zaključak, direktor Uprave je obavestio da će biti ubrzan proces nabavke i izrade uniforme i da podržava našu inicijativu, kao i da se i on lično zalaže za povećanje dnevnica za zaposlene u UIKS-u.

Direktor je upoznao naše predstavnike sa  procedurom  izmena Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Dogovoren je novi sastanak u roku od najviše tri meseca.

20.04.2018. IZBORNA SKUPŠTINA ASNS-GRANSKOG SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI

Dosadašnjem predsedniku ASNS-Granskog sindikata javnih službi

Milanu Kolareviću (ASNS-Narodno pozorište Beograd)

na danas održanoj Izbornoj skupštini ovog granskogsindikata ponovo je ukazano poverenje tako da će i u naredne četiri godine obavljati ovu funkciju.

 

 

Za sekretara ponovo je izabran i

Marko Trajanovski (ASNS-Sindikat Vojske Srbije).

 

 

 

 

Izabrani su i novi članovi Nadzornog odbora i Statutarne komisije.U Nadzornom odboru su: Aleksandar Simić (ASNS-JP za skloništa), Mirko Vujović (ASNS-Gradska uprava grada Beograda) i Goran Nikolić (ASNS-Sportski centar “Čair” Niš), a u Statutarnoj komisiji: Rosana Milić (ASNS-Narodno pozorište Beograd), Aleksandar Vojinović (ASNS-Sindikat Vojske Srbije) i Đorđe Vidović (ASNS-UIKS)

 

 

Predsednici Grupacija koje deluju u okviru ASNS-Granskog sindikata javnih službi biće naknadno izabrani.

 

03.04.2018.ODRŽANA SEDNICA GLAVNOG ODBORA ASNS-GRANSKOG SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI. IZBORNA SKUPŠTINA ZAKAZANA ZA 20.APRIL 2018. GODINE

Izborna skupština ASNS-Granskog sindikata javnih službi biće održana 20. aprila 2018. godine sa početkom u 11 časova, u velikoj sali centrale ASNS.

Na Izbornoj skupštini biće izabrani novi organi granskog sindikata – predsednik, potpredsednici, sekretar, Nadzorni odbor i Statutarna komisija. Na dnevnom redu biće i Izmene i dopune Statuta ASNS-Granskog sindikata javnih službi.

Članovi Glavnog odbora ASNS-Granskog sindikata javnih službi su na juče (02.04.2018.) održanoj skupštini razmtarali i Izveštaj o radu granskog sindikata u 2017. godini.

 

02.04.2018.UKAZIVANJE NA PROBLEME PROFESIONALNIH PRIPADNIKA VOJSKE SRBIJE ANGAŽOVANIH NA OSNOVU UGOVORA O RADU NA ODREĐENO VREME

ASNS ukazuje na problem sa kojim se susreće veliki broj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije koji su angažovani u Vojsci Srbije na osnovu ugovora o radu na određeno vreme.

Naime, prema postojećem zakonskom rešenju državljanin Republike Srbije koji ispunjava opšte uslove za prijem u profesionalnu vojnu službu može biti primljen u službu u Vojsci Srbije, radi popune komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije na određeno vreme do tri godine.

Članom 42. Zakona o Vojsci Srbije propisano je da se Ugovor o radu na određeno vreme zaključuje na vremenski period do tri godine i može se obnavljati, s tim da važnost poslednjeg ugovora ističe krajem godine u kojoj profesionalni vojnik navršava 40 godina života, a oficir, odnosno podoficir navršava 45 godina života. Izuzetno po odluci ministra odbrane, ugovor o radu na određeno vreme licima na pojedinim formacijskim mestima ili određenih specijalnosti ističe krajem godine u kojoj navršavaju 50 godina života.

U skladu sa navedenim zakonskim rešenjem, veliki broj profesionalnih vojnih lica godinama unazad, bez prekida  radi i angažovan je u Vojsci Republike Srbije na osnovu ugovora o radu na određeno vreme koji se obnavlja na svake tri godine . Njihov status kao zaposlenih je izuzetno nepovoljan, jer  se nalaze u  nejednakom položaju u odnosu na druge kategorije zaposlenih. Naime, profesionalna vojna lica, iako često rade u otežanim uslovima ostaju uskraćena za mnoga prava koja su drugim zaposlenima garantovana zakonom, kao što su pravo na otpremninu u slučaju prestanka radnog odnosa, i bolja pravna  zaštita od  nezakonitog otkaza ugovora o radu.

Takođe, treba imati uvidu i da je postojeće zakonsko rešenje predviđeno čl.42. Zakona o vojsci RS u suprotnosti sa članom 37. Zakona o radu u pogledu roka trajanja radnog odnosa na određeno vreme s obzirom da je članom 37. Zakona o radu propisano da ugovor o radu, uz Zakonom striktno propisane izuzetke, sa istim zaposlenim može trajati najduže dve godine.

Pored navedenog, istekom roka na koji je ugovor o radu zaključen, mnogim profesionalnim vojnim licima, koja su godinama unazad savesno obavljali službu u Vojsci Srbije,ugovor o radu se ne produžava, jer Zakon to omogućava.

Na to ukazuje i poslednji primer radnopravnog spora koji se vodi pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu po tužbi profesionalnog vojnog lica inače člana ASNS – Sindikata Vojske Srbije. Napominjemo da se radi  o profesionalnom vojniku koji je od 2003. godine, bez prekida angažovan u Vojsci Srbije, na osnovu ugovora o radu na određeno vreme, vrhunskom sportisti – prvaku u karateu, učesniku brojnih humanitarnih akcija, koji pored brojnih diploma koje poseduje, ima završene master akademske studije drugog stepena Univerziteta u Beogradu na studijskom programu terorizam, organizovani kriminal i bezbednost . I pored brojnih kvaliteta i činjenice da je više puta za svoj rad visoko ocenjivan, ovom profesionalnom vojniku je nezakonito prestao radni odnos u decembru 2016.godine, jer mu poslednji ugovor o radu na određeno na vreme (koji se svaki put zaključuje na period od tri godine) nije produžen na osnovu odluke pretpostavljenog starešine koji je zloupotrebio svoje diskreciono pravo da se ugovor o radu ne produži za još tri godine, na osnovu navodnih propusata u radu , pri čemu nikada nije ni pokušano da se raspravi o kakvim se propustima radi i da li je mišljenje pretpostavljenog starešine osnovano.

Ovaj i brojni drugi primeri jasno pokazuju svu složenost situacije u kojoj se ova kategorija zaposlenih nalazi, kada se se posle više godina rada u Vojsci Srbije , ugovor o radu na određeno vreme  zaključen sa profesionalnim vojnicima, nakon isteka roka na koji je zaključen, ne produži na osnovu arbitrernog mišljenja i odlučivanja, pretpostavljenog  starešine, bez postojanja objektivnih i stvarnih razloga koji bi opravdavali prestanak ugovora.

ASNS će o povodom ovog problema inicirati promenu spornih propisa kako bi zaštitila svoje članove i druge pripadnike vojske od diskriminitarskog pristupa i nezakonitog postupanja.

27.03.2018.ASNS NA SASTANKU U MINISTARSTVU KULTURE I INFORMISANJA

 

U Ministarstvu kulture i informisanja održan je sastanak sa državnim sekretarom gospodinom Igorom Jovičićem i savetnikom gospodinom Nikolom Šeatovićem.

Ispred ASNS sastanku su prisustvovali predsednica Ranka Savić, predsednik Granskog sindikata javnih službi Milan Kolarević, predstavnik ASNS RTS Srđan Bajski i predsednica ASNS Atelje 212 Dubravka Bušatlija.

Razgovaralo se o mnogobrojnim problemima u kulturi, pre svega o novoj sistematizaciji, problemu upodobljavanja zaposlenih i nameštenicima.

Predstavnici pozorišta su ukazali na manjak zaposlenih u tehnici i potrebi novog zapošljavanja.

Zakon o zabrani zapošljavanja uzima svoj danak, tako da srpskim pozorištima preti nemogućnost daljeg rada.

Sa predstavnicima ministarstva se razgovaralo i o problemima u RTS-u. Ministarstvo smo upoznali sa ogromnim nezadovoljstvom zaposlenih, pre svega visinom plata, štetnim ugovorima koji se zaključuju i bespotrebnim angažovanjem eksternih produkcija i fizičkih lica van RTS-a.

Veliko nezadovoljstvo je i u vezi Kolektivnog ugovora koji je zadržao postojeće stanje.

Dogovoreno je da predstavnici ASNS RTS-a u kratkom roku dostave ministarstvu svoje viđenje problema u funkcionisanju i radu RTS-a, kao i predloge za njihovo prevazilaženje. Posle toga će se održati sastanak sa ministrom Vladanom Vukosavljevićem radi dogovora o daljim konkretnim potezima.

07.11.2017.Javna rasprava o “vojnim zakonima”

16.10.2017. RASPRAVA O PREDLOGU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VOJSCI SRBIJE
26.09.2017 VULIN IZJAVLJUJE: ZA VOJSKU I POLICIJU 30000 STANOVA

 

ASNS – Granski sindikat Javnih službi formiran je Odlukom Predsedništva ASNS od 13. septembra 2011. godine. Izborna skupština održana je 2.novembra 2011. godine.

ASNS GS Javnih službi ASNS GS Javnih službi

U okviru Granskog sindikata deluju sledeće grupacije:

– ASNS Pripadnika Vojske Srbije ;

– ASNS Državne uprave i pravosuđa ;

– ASNS Umetnosti i kulture ;

– ASNS Informisanja, medija i izdavaštva ;

– ASNS Fondova i sportske delatnosti ;

– ASNS Prosvete i nauke ;

– ASNS Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Republike Srbije (18.05.2015.)

 

Osnovni ciljevi Granskog sindikata su:

– društvo jednakih šansi, socijalne pravde i građanske sigurnosti;

– radna i socijalna sigurnost članova;

– kontinuiran rast standarda, povećanje i redovne isplate zarada i redovna uplata doprinosa za socijalno osiguranje;

– rešavanje društvenih i socijalnih konflikata putem socijalnog dijaloga i socijalni dijalog u preduzeću;

– opšte poboljšanje bezbednosti i zaštite zdravlja na radu;

– sprečavanje zlostavljanja na radu;

– edukacija članova za sindikalnu aktivnost;

– zajedničko delovanje sa sindikatima u sastavu ASNS, i

– saradnja sa drugim sindikatima u zemlji i inostranstvu.

 

Organi Granskog sindikata su:

– Skupština;

– Glavni odbor;

– Predsedništvo;

– Nadzorni odbor i

– Statutarna komisija.

 

* PREDSEDNIŠTVO *

  1. Milan Kolarević, predsednik, Narodno pozorište Beograd
  2. Duško Jovanović, predsednik Grupacije, Vojska Srbije
  3. Džemo Graca, potpredsednik, Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta Novi Pazar
  4. Srđan Bajski, potpredsednik, Radio Televizija Srbije
  5. Marko Trajanovski, sekretar, Vojska Srbije