GAZDE PRIJAVLJUJU PA ODJAVLJUJU RADNIKE

Inspektorat za rad je utvrdio da su pojedini poslodavci kod kojih je prilikom nadzora u 2016. otkriveno troje i više neprijavljenih radnika, prijavili te radnike na obavezno socijalno osiguranje, ali su ih posle 10-15 dana ponovo odjavili, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ti slučajevi su otkriveni uvidom u evidenciju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, zbog čega je Inspektorat od 4. do 14. jula kod tih poslodavaca sproveo vanredne i nenajavljene nadzore.

U kontrolama 313 poslodavaca zatečeno je 4.058 radnika, od kojih je 356 bilo angažovano na crno.

U prethodnim kontrolama ove godine kod tih poslodavaca je otkriveno 2.023 neprijavljena radnika, što znači da je nakon nadzora inspektora radni odnos zasnovan s njih 1.873. Novom kontrolom je utvrđeno da je od tog broja 1.264 i dalje u radnom odnosu, a 609 više nije zaposleno. Među angažovanim radnicima 135 je ponovo radilo na crno. Osim toga, kod kontrolisanih poslodavaca otkriven je i 221 novi neprijavljeni radnik.

Radnici na crno zatečeni su kod ukupno 76 poslodavaca, a radnici s kojima je posle prethodnog nadzora bio zasnovan radni odnos pa su u međuvremenu ođavljeni, otkriveni su kod 32 poslodavca. Najviše neprijavljenih radnika zatečeno je kod jednog poslodavca u Vranju – 41, zatim kod po jednog u Trgovištu – 32, Gornjem Milanovcu – 18 i Velikoj Plani – 16. Najviše radnika je ponovo angažovao na crno jedan poslodavac u Nišu – 30, zatim po jedan u Irigu – 11, u Gornjem Milanovcu – 15 i Kraljevu – sedam.

Zbog utvrđenih prekršaja, inspektori su odmah podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali deset prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora u skladu sa zakonom ili kopije ugovora na mestu rada.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, inspektori su odmah doneli i 54 rešenja kojima su poslodavcima naložili da s neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

Izvor: Dnevnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 + 11 =