PREDSEDNICA ASNS I GLAVNI MENADŽER ASNS U POSETI H.K. „KRUŠIK“ VALJEVO

 

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić i glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović posetili su u utorak, 29. januara H.K. „Krušik“ Valjevo i razgovarali sa članovima sindikata.

Poseta je počela sastankom sa Odborom ASNS gde su se upoznali sa problemima i stanjem u H.K. „Krušik“ Valjevo.

Posle toga održan je sastanak sa direktorom kompanije Vladanom Lukićem, kojem su prisustvovali i glavni poverenik ASNS Miroslav Biberčić i zamenik Milomir Jovanović.

Na sastanku se razgovaralo o stanju  i perspektivama „Krušika“, položaju zaposlenih, zakonima i zaštiti na radu.

Naročito značajna tema je bila prijem zaposlenih na određeno vreme u stalni radni odnos.

ASNS se duži vremenski period bori za ove zaposlene, za promenu njihovog statusa i dobijanje stalnog radnog odnosa. Radi se o velikom broju ljudi, koji suprotno odredbama Zakona o radu, rade na određeno vreme i po devet godina.

Posle pritiska koji smo izvršili na poslodavca Krušika, Ministarstvo odbrane, ali i na Ministarstvo rada, konačno se došlo do pomaka i u narednom periodu, kao prvi korak, u stalni radni odnos će biti primljeno 10% zaposlenih koji sada rade na određeno vreme. Radi se oko 320 ljudi.

Na sastanku sa direktorom je dogovoreno da kriterijumi za prijem ovih zaposlenih budu u interesu razvoja kompanije i njene budućnosti, a ne partijska ili kumovska bliskost.

Bitan kriterijum mora da bude i dužina rada pojedinca na određeno vreme.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata će nastaviti borbu za rešavanje statusa zaposlenih, za veću sigurnost radnog mesta, ali i pre svega za poštovanje Zakona o radu koji precizno reguliše rad na određeno vreme.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + three =