PREDSEDNICA ASNS U EMISIJI „JUTRO SA JOVANOM I SRĐANOM“ TV PRVA

Foto: Screenshot TV Prva

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić, u sredu 13. februara 2019. godine, bila je gost emisije „Jutro sa Jovanom i Srđanom“ TV Prva sa temom: „Da li i nezaposleni treba da imaju sindikat“.  Gosti emisije bili su i Zoran Mihajlović, sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije i Zoran Melev, predsednik Sindikata nezaposlenih, koji zbog zakonske regulative ne može da bude upisan u registar sindikata.

„Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata se deceniju bori za promenu zakonske regulative. Mi stalno govorimo kako u Srbiji ima 20.000 registrovanih sindikata, ali se niko ne zapita zašto je to tako. Zato što sve nas, sindikalne centrale, Zakon tera da svaku našu članicu kod poslodavca registrujemo u Ministarstvu rada i onda dobijemo taj broj ali je drugo pitanje zašto se to radi. Vi, sada na sindikalnoj sceni u Srbiji imate jednu rascepanu sindikalnu scenu. Imate, recimo, 20.000 sindikata od kojih je svaki posebno pravno lice, ima svog predsednika, ima svoj račun“, rekla je predsednica ASNS Ranka Savić.

Istakla je da u Evropi takav način sindikalnog organizovanja apsolutno ne postoji iz razloga što Evropa ne poznaje sindikat kod poslodavca već poznaje gransko organizovanje i krovnu organizaciju koja je Centrala i koja sve te granske sindikate objedinjuje i na taj način se dobija efikasan sindikat.

„Nezaposleni, zaposleni na crno, penzioneri, zaposleni na privremenim i povremenim poslovima kao potpuno nezaštićena kategorija tog radnog dela, i te kako imaju potrebu da se organiziju i da svoja izuzetno ugrožena prava organizovano brane“, rekla je predsednica ASNS i dodala:

„Ono što je bitno za sindikate je borba za promenu radnog zakonodavstva u sferi organizovanja, delovanja rada i načina funkcionisanja sindikata.

Istakla je da ASNS zastupa interese svakog svog člana, a zastupajući interese člana zastupa i interese svih drugih zaposlenih u preduzeću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + eleven =