ASNS, SSSS I UGS UPUTILI PISMO SINDIKATIMA EU

                                   

 EVROPSKIM SINDIKALNIM ORGANIZACIJAMA

 Poštovane kolege, obraćamo Vam se u nameri da ukažemo na drastično kršenje osnovnih radničkih prava i sindikalnih sloboda delovanja. Takođe želimo da Vas zamolimo za podršku u našim nastojanjima da zaštitimo naše kolege koje su u ovom trenutku izložene nezapamćenom pritisku od strane poslodavca. U ovom slučaju radi se o zaposlenima u Republičkom geodetskom zavodu i Vladi Republike Srbije koja je u svojstvu  osnivača i poslodavca.

Višegodišnja borba zaposlenih u ovoj državnoj instituciji za odbranom egzistencijalnih pitanja  dovela je do organizovanja nekoliko štrajkova. Poslednji je okončan 21.01.2019.god. potpisanim Sporazumom  između sindikata i Vlade RS. Taj Sporazum je prekršen odmah na prvoj sledećoj isplati zarada što je izazvalo novo nezadovoljstvo zaposlenih. Sva tri sindikata koja funkcionišu u RGZ-u su jedinstvenom odlukom stupili u novi štrajk u skladu sa zakonom. Umesto rešavanja problem koji su doveli do nezadovoljstva zaposlenih i sindikata poslodavac se odlučio za progon sindikalnih predstavnika koristeći sve resurse propagande i pritisaka na zaposlene. Otkazi, premeštanja, fizički obračuni sa štrajkačima i fabrikovanje neistinitih informacija o navodnoj političkoj pozadini štrajka samo su deo u arsenalu oružja koje se koristi protiv legitimnih predstavnika sindikata.

Neobična situacija i  nedefinisani odnosi između RGZ-a i Vlade RS koja bi trebala da kontroliše rad ove institucije u kome radi oko 3000 zaposlenih, ukazuje da se prema sindikatima sprovodi organizovana kampanja. Brojni razgovori sindikata sa predstavnicima Vlade nisu doveli do rešavanja problema. Po našem shvatanju stvari prroblemi su lako rešivi i ne postoji dovoljno jak razlog da zahtevi i zalaganje sindikata da se ono što je potpisano i dogovoreno ispoštuje. Sa druge strane sve je izvesnije da Vlada RS na ovom primeru želi da uvede praksu primene gole sile i disciplinovanja sindikata.

Poštovane kolege, naše sindikalne centrale ne mogu da prihvate takvu poziciju koju Vlada RS pokušava da implementira u RGZ-u. Reprezentativne sindikalne centrale zaslužuju adekvatan tretman i poštovanje osnovnih principa i zakonskih odredbi. U tom kontekstu želimo da Vas zamolimo da o svemu što se dešava u Republici Srbiji i razmerama kršenja osnovnih sindikalnih sloboda obavestite sve relevantne Evropske institucije i sindikalne organizacije. Podrška od kolega iz EU nam je preko potrebna a  verujemo da će i reakcija prestavnika EU biti adekvatna prema Republici Srbiji i Vladi RS. Pristupanje EU od koga zaposleni u Republici Srbiji očekuju i povećanje privrednog rasta a istovremeno i bolje uslove rada trebalo bi da otkloni ovakve negativne primere u kojima je direktno uključena i Vlada RS. Sa uverenjem da će Vaša reakcija biti brza i delotvorna zahvaljujemo se na podršci.

S poštovanjem.

 U Beogradu 13.03.2019. god.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 2 =