ŠTRAJK U RGZ SE NASTAVLJA, NEMA POMAKA NI POSLE SASTANKA S MINISTROM ĐORĐEVIĆEM

 

Štrajk u službama katastara širom Srbije se nastavlja. Predstavnici sindikata, ipak, nisu uspeli da postignu dogovor sa ministrom Zoranom Đorđevićem. Iako je ministar, odgovarajući na pitanje N1, rekao da će Vlada ispuniti sve što je potpisano u Sporazumu krajem januara, radnici odgovaraju – ništa konkretno nismo dobili na uvid, već samo obećanja.

Štrajk u zemunskom katastru. I tako već mesec dana. Vrata otvorena, ali šalteri prazni. Svi koji su rešili da završe posao, kućama, ipak, odlaze praznih ruku.

“Nismo primali stranke, primamo samo elektronsku poštu, rade se u okviru službe neki stari predmeti i tako dalje, ali ništa ne izlazi odavde”, kaže zaposlena u katasrtru nepokretnosti Zemun Mirjana Radmilović.

N1: Kakva je rekacija građana na to što ne radite?

“Pa ima građana koji nas podržavaju, ali ima ljudi kojima je frka zbog kredita – ne mogu hipoteke da podignu, da je upišu, neki su dali kaparu, treba da usele porodicu u stan”, kaže Radmilović.

Zaposleni u katastrima širom Srbije su nezadovljni, kažu, zbog uslova rada, loših primanja, i nezainteresovanosti države da reši njihove dugogodišnje probleme. Iako im je ministar za rad Zoran Đorđević garantovao da će im traženo biti ispunjeno, staviviši potpis na Sporazum zbog kog su radnici i prekinuli štrajk u januaru, sve je još mrtvo slovo na papiru.

“Mi bismo voleli da se ova situacija što pre razreši i ja ne shvatam zašto država mesec dana ćuti na naše zahteve”, navodi Mirjana Radmilović.

Kako bi država dala odgovor radnicima, ministar Zoran Đorđević zakazao je razgovor sa predstavnicima sindikata. Uoči susreta, obećao je da će im ispuniti zahteve.

“Ono sve što je Vlada Srbije potpisala mora da bude ispunjeno i ja ću konkretno odrediti članove komisije ili deo radnog tima koji će ići bukvlano na ta mesta gde imamo primedbe i otkloniti ih na licu mesta”, kaže ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Nakon sastanka, radnici, ipak, nezadovoljni. Poruručuju – zajednički jezik nismo pronašli, pa se štrajk nastavlja.

“Jedno obećanje smo mi dobili i prilikom potpisivanja Sporazuma i tada smo imali verovanje da će i plate zaposlenih biti isplaćivane po dogovoru, nakon toga je došlo u dva navrata do kršenja Sporazuma, tako da mi danas osim obećanja ministra, nemamo ništa sa čim bi mogli da izađemo pred zaposlene. Što se tiče ostalih zahteva koje smo mi pokrenuli prilikom štrajka od 27. februara, mi smo još uvek daleko od njihovih ispunjavanja”, rekao je Nebojša Pejčinović iz sindikata Nezavisnost.

Predstavnici Sindikata kažu da su zbog učestvovanja u štrajku pojedini radnici premeštani na lošija radna mesta, gde kako tvrde, nemaju ni stolicu za sedenje. Takođe podsećaju da od predsednice Vlade Ane Brnabić još nisu dobili odgovre na pitanja – koje su mere preduzete povodom nezakonitosti koje se protiv zaposlenih primenjuju tokom štrajka, a koje se odnose na zatrašivanje, pretnje i fizičke obračune.

Izvor: TV N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 + 12 =