OPREZ PRI ODLASKU NA BOLOVANJE

 

Poslodavci imaju razne mogućnosti da kontrolišu odsutne, a prema novim propisima, lažne doznake biće više nego dovoljan razlog za dobijanje otkaza 

Ko je na bolovanju, neka leži kod kuće jer gazda, odnosno komisija koju on formira, u svako doba može da mu zakuca na vrata. A ako vas ne zateknu u stanu, sve bi na kraju moglo da dovede i do toga da dobijete otkaz, jer će to po novim propisima biti mnogo lakše zbog lažnih doznaka.

I to nije sve, poslodavac se često raspituje kod komšija, rodbine, prijatelja, a ako posumnja u vašeg odabranog lekara, može da vas pošalje kod drugog.

Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) objašnjava da poslodavci praktikuju da proveravaju radnike tako što oforme komisiju unutar firme.

– U firmi odrede dve osobe koje imaju pravo da odu do kuće radnika i vide da li je on u krevetu, da li leži bolestan ili je odsutan nekim svojim poslom. Ukoliko poslodavac proveri i ne nađe radnika u stanu, a od komšija čuje da radi, na primer, na njivi ili građevini, komisija može da ode tamo i ukoliko ga nađe kako obrađuje useve ili gradi zgradu, posledica je, razume se, otkaz – objašnjava ona.

Dodaje da poslodavac ima pravo da uputi radnika kod drugog lekara na dodatne analize, iako on ima uverenje svog izabranog lekara.

– A ukoliko je u toku jednog meseca procenat zaposlenih koji su bili odustni veći od deset odsto, poslodavac može od zdravstvene ustanove da zatraži izveštaj na osnovu koga bi se utvrdila osnovanost bolovanja radnika. Ovo su najavljene izmene Zakona o radu, a naći će se pred Narodnom skupštinom sredinom 2020. godine. Novina su agencije koje će moći da snime, fotografišu, donesu video-zapise poslodavcu kao dokaz gde je radnik za vreme bolovanja bio – kaže Savićeva.

Ovo mogu po zakonu

1. Komisija iz firme proverava da li radnik leži kod kuće ili se bavi drugim poslovima
2. Poslodavac ima pravo da uputi radnika na dodatne analize kod drugog doktora
3. Ukoliko 10 odsto radnika odsustvuje iz kompanije, poslodavac može da se obrati zdravstvenoj ustanovi i zatraži novu proveru
4. Angažovanje agencija koje će moći da snimaju ili slikaju radnike (od polovine 2020.)
5. Raspitivanje kod rođaka, komšija, prijatelja

Ovo rade neformalno

1. Poslodavci se raspituju u bivšim firmama koliko je radnik odsustvovao sa posla
2. Iz firme prate društvene mreže zaposlenog, posebno Fejsbuk i Instagram
3. Preko direktora doma zdravlja proveravaju koliko su pouzdani lekari radnika
4. U ekstremnim slučajevima angažuju privatne detektive

Izvor: Srbija Danas, Srpski Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − ten =