ŠTRAJKAČKI ODBOR RGZ DVA DANA ISPRED VLADE I PREDSEDNIŠTVA

Foto: FoNet

Deo radnika Republičkog geodetskog zavoda već 50 dana je u štrajku, a poslednja dva dana Štrajkački odbor protestovao je ispred Vlade i Predsedništva, tražeći od premijerke i predsednika države da reaguju na njihove zahteve, od kojih je hitna smena direktora jedan od glavnih.

– U 12 časova smo i danas i juče bili ispred Vlade, u 13 časova ispred Predsedništva i predali smo dopise sa našim zahtevima. Tražimo hitnu smenu direktora, zbog bahatosti, pretnji zaposlenima i neracionalnog trošenja sredstava – kaže za Danas Stevan Todorov, poverenik ASNS u RGZ.

Štrajk zaposlenih u katastru počeo je 21. januara, i tada su, kako kaže, tražili da se svima, a ne samo pojedinim radnicima isplate dodaci na primanja i da se preispita status zaposlenih.

– Posle nekoliko dana štrajk je prekinut jer je dogovor postignut, ali se već narednog dana direktor tog dogovora nije pridržavao – ističe Todorov.

Direktor RGZ Borko Drašković je u preduzeću, napominje, od jula 2015, ali je na mesto direktora izabran decembra 2017. Todorov tvrdi da su zaposleni u strahu i da većina radnika, od više od 2.000 zaposlenih na neodređeno ne sme da štrajkuje.

– Odlučili smo da svakodnevno ukazujemo na nepravilnosti u radu, a najnoviji momenat je da je 4. aprila uvedena privremena mera o minimalnom procesu rada koja je nezakonita i protiv koje ćemo podneti tužbu – napominje Todorov. On tvrdi da radnici RGZ nikako ne spadaju u kategoriju onih koji moraju da poštuju minimum procesa rada. Štrajk organizuju Sindikat zaposlenih RGZ-a ASNS i Jedinstvena organizacija sindikata SSSS.

Izvor: Danas/ASNS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 2 =