POLITIKA: DOBAR MESAR, NEPOŽELJAN PREDSEDNIK SINDIKATA

Posle osam meseci rada, mesaru Stefanu Joviću kompanija „Deleze Srbija” nije produžila ugovor, a Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata uverena da je to zbog njegovog sindikalnog angažmana

Do pre nekoliko dana Stefan Jović iz Beograda radio je kao mesar u „Maksi” prodavnici „Deleza Srbije”. Pošto mu je ugovor o radu na određeno istekao, ta kompaniji odlučila je da mu ne produži radni angažman. Posle osam meseci, takva odluka menadžmenta Stefanu je bila izuzetno čudna jer je, kako tvrdi, konkurs za mesare, koji su inače deficitarni na tržištu rada, u toj kompaniji stalno otvoren. Obaška to što je pre izvesnog vremena imenovan i za predsednika sindikata ASNS „Delez”. Na vest da njihovom doskorašnjem povereniku nije produžen ugovor, oštro je reagovala i Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata, tražeći od Ministarstva za rad i Vlade Srbije zaštitu ustavnom zagarantovanog prava na slobodu sindikalnog udruživanja. Jer, u asocijaciji su uvereni da ovom radniku ugovor nije produžen zbog njegovog sindikalnog angažmana.

Poslodavci traže mesare

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, za prva četiri meseca ove godine poslodavci su podneli 389 prijava za zapošljavanje mesara. U istom vremenskom razmaku preko biroa rada zaposlena su 323 mesara. Zaključno sa 30. aprilom ove godine, na evidenciji NSZ-a nalaze se 1.363 nezaposlena mesara.

– Niko iz „Deleza” neće reći da Stefanu Joviću ugovor nije produžen zbog toga, ali je to ipak očigledna stvar. Ostaje nejasan potez te kompanije, jer je Stefan imao samo najviše ocene u svom radu, a uz to je obavljao i posao koji je deficitaran na tržištu rada. Sada „Delez” kaže da nema potrebu za njegovim ponovnim angažovanjem, pa se pitamo kako to odjednom. Po nama, on je faktički dobio otkaz, jer se usudio da formira sindikat – objašnjava Ranka Savić, predsednica ASNS-a.

Kao mesar, Stefan Jović je radio u „Delezu” osam meseci, a ugovor o radnom angažmanu istekao mu je 11. maja. Tvrdi da nikada nije imao rasprave sa pretpostavljenima, kao i da je dobijao najvišu ocenu za rad u kompaniji, ali da je sve krenulo u drugačijem smeru od očekivanog kada je postao predsednik sindikata.

– Kada je Ministarstvo za rad sredinom februara odobrilo rad sindikata, poslovodstvo u „Delezu” počelo je u mom radu da traži „dlaku” u jajetu. Non-stop su proveravali da li održavam higijenu dela u kojem radim kako treba, da li imam istaknuto ime na radnoj kecelji… Očigledno im je smetalo moje sindikalno delovanje ali nam, eto, kada smo im tražili, nisu zauzvrat obezbedili radni prostor niti su odgovorili na pitanja oko kolektivnog ugovora – ističe Jović.

U „Delezu Srbija” podsećaju da Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata nesmetano funkcioniše u okviru kompanije od 18. februara 2019. Sa sindikatom organizacije „Delez Srbije”, koji postoji od 2012, kompanija ima potpisan kolektivni ugovor i više od 40 odsto zaposlenih su njegovi članovi, tvrde u „Delezu”.

– Kompanija u potpunosti poštuje sve zakonske propise koji se tiču sindikalnog organizovanja. Zaposleni su članovi dva sindikata i veoma su aktivni u rešavanju pitanja koja su u domenu rada sindikata – objašnjavaju u toj kompaniji, ali ne preciziraju da li imaju dovoljan broj mesara, niti koliko njih radi u celom sistemu u Srbiji.

Izvor: Politika

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

one × three =