GENERALNI SEKRETAR ASNS NA DEBATI „DIJALOGOM DO SARADNJE – FORUM SINDIKATA I POLITIČKIH PARTIJA“

Generalni sekretar Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Nebojša Rajković učestvovao je na debati „Dijalogom do saradnje – Forum sindikata i političkih partija“ koju je 13. juna 2019. godine organozovao Međunarodni Centar Olof Palme.

Na prethodna dva skupa, u decembru prošle i u februaru ove godine, kristalizovale su se oblasti za potencijalnu saradnju i delovanje (radno zakonodavstvo, prekarni rad, obrazovanje, decentralizacija, politički aktivizam i transformacija sindikata).

Ovog puta pažnja je bila posvećena radu socijalno-ekonomskih saveta. U okviru debate organizovan je rad u tematskim grupama, od po pet učesnika, koji su međusobno razmenjivali mišljenja i informacije na temu „U fokusu – socio-ekonomski saveti“, a kasnije prezentovali i dali preporuke kako bi trebalo da funkcionišu socijalno ekonomski saveti. Učesnici debate su saglasni da Srbija nema pravi socijalni dijalog.

Generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković je posebno istakao da je autističnim pristupom socijalnom dijalogu i neradom Socijalano- ekonomskog saveta potpuno iskompromitovana i obesmišljena sama ideja socijalnog dijaloga, koji se sveo samo na aminovanje odluka Vlade u zamenu za članstvo u Upravnim odborima i mesečnu apanažu.

Predložio je da se davno prevaziđeni  tripartizam  u socijalnom dijalogu zameni modelom civilnog dijaloga u kome bi se iskazali svi inetersi tkz.demokratskog geta što je dugogodišnja praksa u svim zemljama Evropske unije.

Rad u Socijalno-ekonomskom savetu bio bi volontrski na ekspertskom nivou sa obavezujućim preporukama za Vladu i parlament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − one =