SINDIKATI “KRUŠIKA” ODRŽALI KONFERENCIJU ZA NOVINARE. JAVNOSTI SAOPŠTILI ZAHTEVE

Nakon jednosatnog štrajka upozorenja, koji je održan prošlog petka, predstavnici ASNS, Samostalnog sindikata i UGS „Nezavisnost“ u „Krušiku“, održali su i konferenciju za medije na kojoj su objasnili razloge za štrajk upozorenja.

Kako je u ime tri sindikata ispričao Branko Petrović, predsednik „Krušikovog“ Samostalnog sindikata, štrajk upozorenja je prošlog petka organizovan zbog njihove zabrinutosti za radna mesta radnika, njihovu uposlenost i zarade.

„Razloga za zabrinutost ima, na osnovu onoga što se priča u fabrici, ali i na osnovu zvaničnih podataka koje dobijamo od direktora i nadzornog odbora. Uposlenost je trenutno minimalna i kreće se od 10 do 20 posto. Radnici vide da je plata počela da kasni i zabrinuti su. Ono što se priča po fabrici jeste da nema novih poslova i da su potrošeni avansi koji su primljeni, kao i da postoje velika dugovanja prema dobavljačima. Ne želim da pričam o ciframa, jer nemamo zvaničan podatak iako smo to tražili i to je bio jedan od naših zahteva“, rekao je Petrović.

On tvrdi da je oko 80 odsto zaposlenih u „Krušiku“ učestvovalo u štrajku i da su dali podršku sindikatu da se bori za njihova prava. Petrović dodaje da obraćanje javnosti predstavnika sindikata ima za cilj da ukaže da „Krušik“ nije u dobroj situaciji, da sindikati pokušavaju da nađu rešenje sa rukovodstvom, ali i da upućuju poziv svim nadležnima iz fabrike, Grada, ministarstvu odbrane odbrane i predsedniku države „u koga jedino imamo poverenja“, da pomognu da se situacija u najvećem valjevskom preduzeću reši.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Samostalnog sindikata kaže da podatak o 10-20 posto uposlenosti nije zvaničan, ali da je to „njihova procena i da je činjenica da nema sredstava za repromaterijal“.

„Akontacija je kasnila pet dana, prethodna isplata je kasnila 2-3 dana i zabrinuti smo za situaciju. Prosečna plata je 52.000 dinara. Ne znam koliko se tačno kome duguje. Nije oročena odluka o stupanju u štrajk, idemo na to da našim aktivnostima iniciramo rukovodstvo i državu da počnu da razmišljaju o ovome“, odgovorio je Branko Petrović na ostala novinarska pitanja.

Izvor: vamedia.info

TV Vujić  Valjevo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 × 2 =