U “GORENJU” VALJEVO ODRŽAN ŠTRAJK

 

Sindikat ASNS “Gorenje” Valjevo i Samostalni sindikat “Gorenje” Valjevo organizovali su danas štrajk zbog nepoštovanja odredbi Kolektivnog ugovora i Zakona o radu, prava zaposlenih, ignorisanja zahteva sindikata i nekolegijalnog odnosa predstavnika poslodavca koji nisu u skladu sa običajima mirnog pregovaranja i primene socijalnog dijaloga.

Nenad Đurđević, glavni poverenik ASNS, rekao je da je sat vremena od početka štrajka održan sastanak sa predstavnicima poslodavca, koji je završen bez konkretnog odgovora na postavljene zahteve.

“Poslodavcu je dat rok od dve nedelje da ispuni zahteve. Ukoliko do toga ne dođe, štrajk ćemo radikalizovati”, istakao je Đurđević.

Štrajkački zahtevi su:

  1. Povlačenje ponuđenog sporazuma između poslodavca i zaposlenih i isplata putnih troškova za sve zaposlene koji nisu imali obračunate putne troškove za period od 01.7.2016. do 31.12.2018. godine sa sve zateznom kamatom;
  2. Isplata naknade za uslove rada u visini od 5.000,00 dinara neto;
  3. Isplata razlike u platama za sve zaposlene koji su po članu 104. Zakona o radu, imali pravo na tu razliku (a to su skoro svi zaposleni);
  4. Realizacija restorana ishrane za sve zaposlene;
  5. Isplata drugog dela regresa u visinikd od 12.000,00 neto;
  6.  Povećanje plata svim zaposlenima u visini od 15%.

Okupljanje zaposlenih počelo je u 12.00 časova ispred proizvodnih hala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − seven =