7.OKTOBAR – DAN DOSTOJANSTVENOG RADA

Da li građani Srbije, na današnj dan – DOSTOJANSTVENOG RADA mogu reći da su zadovoljni, srećni i da sa osmehom na licu idu na svoja radna mesta? Odgovor je sigurno taj – da je takvih izuzetno malo.

Naši građani su nezadovoljni, uplašeni i što je najgore potpuno demoralisani. Suočeni sa lakim gubitkom posla, pristaju na sve – ćute i rade ono što se od njih očekuje.

Prekarni (nesigurni) vid rada postaje dominantan. Radi se onoliko, koliko je to potrebno poslodavcu. Ugovor je forma, koja ne daje nikakvu sigurnost.

Nastaje armija uplašenih ljudi kojima lako manipuliše i poslodavac i vlast.

Ugovor se produžava samo u slučaju ako je radnik na „liniji“ poslodavca, ali i političkih elita. Njima dobro, prvi ostvaruju profit, a drugi dobijaju sigurne glasače. Jedini gubitnik – radna snaga – koja radi za male pare, prekovremeno bez da mu se plati – uz čuvenu krilaticu: Bolje išta – nego ništa.

Borba za ličnu egzistenciju i preživljavanje dovela je do toga, da smo zaboravili na pojam SOLIDARNOSTI, ZAJEDNIŠTVA i OTPORA ovakvom stanju.

Zato nečudi i nema oštre osude postupka direktora Gradske čistoće Kraljeva – koji je raskinuo Ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa zaposlenim KOSOVCEM dok se ovaj mladi čovek borio za život, a potom i preminuo.

Zato nečudi (ali ostavlja gorak ukus u ustima) i masovna podrška radnika direktoru Namenske iz Lučana. Podrška je direktoru, a ne stradalom kolegi, koji je život izgubio na radnom mestu.

U takvoj Srbiji, mi ovog 7. oktobra govorimo o DOSTOJANSTVENOM RADU.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata je  potpuno svesna, da upravo zbog ovakvog stanja u našoj državi svi zajedno moramo mnogo više govoriti, mnogo više raditi da bi promenili stanje stvari.

Dostojanstven rad, srećan i zadovoljan zaposleni je osnovno ljudsko pravo, koje podrazumeva:

-ljudska i građanska prava u oblasti rada

-postojanje mogućnosti za produktivan rad

-dobro plaćeno radno mesto

-uređen odnos – radnik – poslodavac

-bezbedno radno mesto

-zaštita socijalnih prava zaposlenih i njihovih članova porodice

-lični prosperitet zaposlenog

-sloboda zaposlenog da se organizuje i da učestvuje u donošenju svih odluka koje ih se neposredno tiču

-ravnopravnost između žena i muškaraca.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 + 19 =