GLAVNI MENADŽER I GENERALNI SEKRETAR ASNS NA FORUMU “SUBVENCIJE, RAZVOJ PRIVREDE I RAST INVESTICIJA”

 

 

Glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović i generalni sekretar ASNS Nebojša Rajković učestvovali su danas na forumu “Subvencije, razvoj privrede i rast investicija – koliko subvencije pomažu privredi”, koji je organizovala Nova ekonomija, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju.

Panelisti su bili Zoran Drakulić, predsednik Kluba Privrednik, Milorad Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta, Marko Danon, iz Centra za visoke ekonomske studije i Bogdan Petrović, konsultant.

Na forumu su na kritički način razmatrani aspekti ekonomsko-društvenog uticaja subvencija na razvoj ekonomije i društva. Najveći iznos subvencija ide stranim investitorima, a samo oko 10% domaćim.

Najviše subvencija dato je za šrafciger fabrike, koje ostvaruju kratkotrajni efekat na zapošljavanje, nemaju uticaj na rast i povećanje kompetitivnosti naše radne snage.

 

U poslednje dve godine subvencije se daju pretežno visokosofisticiranim firmama, ali bez jasnog koncepta i projektovanog cilja.

Ocenjeno je da posle povećanja minimalne zarade, za koju uzgred rečeno nema ekonomskog osnova, jeftina radna snaga neće biti faktor privlačenja stranih, pretežno špekulativnih kompanija.

Zaključeno je da je proces veoma složen, da zavisi od mnogo faktora i da nepostoji jednostavno rešenje ili primer iz prakse zemalja koje su prošle proces tranzicije koji bi mogao da se primeni u Srbiji.

Takođe je ocenjeno da je proces subvencija doveo do smanjenja nezaposlenosti, ali kao paradoks nije povećan nacionalni društveni proizvod niti broj zaposlenih.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 + seven =