DEBATA “DIJALOGOM DO SARADNJE – FORUM SINDIKATA I POLITIČKIH PARTIJA”

Glavni menadžer Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Dragan Milovanović i potpredsednik ASNS Saša Čolić učestvovali su na četvrtoj debati “Dijalogom do saradnje – Forum sindikata i političkih partija”, koju je 29. oktobra organizovao Međunarodni Centar Olof Palme.

Diskutovalo se o pitanjima rada na lizing i rada u IT industriji, a o čemu su govorili prof. dr Bojan Urdarević i Tanja Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika.

Prvi deo debate odnosio se na Predlog Zakona o agencijskom zapošljavanju, koji, prema rečima prof. dr Urdarevića, ukoliko bude usvojen na skupštini, neće ništa rešiti u ovoj oblasti rada.

Glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović je postavio pitanje kome je u interesu da se ovaj Zakon uopšte i donese.

“Kako je ovaj Zakon uopšte došao, ko ga je predložio i kome je u interesu da bude donet? To je suština svega”, rekao je Milovanović i dodao da je ASNS pokušala kroz mnogobrojne dopise da ukaže na njegove manjkavosti i na koji način da se popravi.

 

Potpredsednik ASNS Saša Čolić je istakao da zaposleni preko agencije nisu motivisani, a samim tim ni produktivni kao zaposleni na neodređeno vreme.

“Kada se u izuzetnim slučajevima pojavi jako dobar radnik preko agencije, poslodavac najčešće ponudi ugovor na određeno vreme, zatim i na neodređeno. Interes je poslodavca da ima kvalitetnog i motivisanog radnika, a toga je danas sve manje. Sa druge strane, zaposleni preko agencije više košta od zaposlenog na određeno i neodređeno vreme jer agencija mora da naplati maržu i ostvari dobit”, rekao je Čolić.

Učesnici debete su saglasni da predloženi Zakon stavlja radnike u robovski položaj, a upitali su se i gde će odlaziti novac koji dobijaju agencije za angažovanje radnika.

Tanja Jakobi iz Centra za istraživanje javnih politika predstavila je rezultate istraživanja “Da li su (neki) paušalci skriveni zaposleni?” koje je ova organizacija sprovela u oblasti IT sektora.

“U Srbiji 10.000 lica radi u IT sektoru. Na osnovu istraživanja došli smo do podatka da IT stručnjaci rade na globalnim digitalnim platformama, neregistrovani/registrovani paušalci, u offline kompanijama, zatim kao registrovani zaposleni i kao paušalci sa klijentima na domaćem i inostranom tržištu”, istakla je Jakobi.

Tokom diskusije, pokrenuto je pitanje najave izmene Zakona o porezu na dohodak građana, koji je izazvao i burne reakcije u IT zajednici pre svega zbog činjenice da velike kompanije angažuju IT stručnjake kao samostalne preduzetnike, umesto na osnovu Ugovora o radu.

Glavni menadžer ASNS Dragan Milovanović je istakao da su IT stručnjaci cenjeni, dobro plaćeni i  da će promene ovog zakona izazvati odliv stručne radne snage iz Srbiji.

Na kraju debate, organizovana je radionica, u okviru koje su učesnici foruma po grupama, razmenjivali mišljenja i stavove o ovim temama.

Naredna debata biće održana 17. decembra 2019. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eight − six =