OKRUGLI STO “KO BRINE ZA BUDUĆNOST STARIJIH RADNIKA NA TRŽIŠTU RADA”

Potpredsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Saša Čolić učestvovao je na okruglom stolu “Ko brine za budućnost starijih radnika na tržištu rada”, koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju.

Uvodničari su bili Ksenija Petovar, profesorka u penziji, dr sc med Gorica Đokić i Slavica Milojević iz Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

“Stariji radnici, odnosno radno sposobno stanovništvo od 50 do 65 godina starosti, predstavljaju posebno osetljivu grupu koja je izložena višestrukoj diskriminaciji prilikom uključivanja na tržište rada. Iz ugla radnog statusa to su građani bez zaposlenja ili zaposleni na povremenim poslovima, najčešće nisu prijavljeni, rade svesni rizika da im obećana zarada neće biti isplaćena ili bar ne u iznosu koji im je obećan, a neretko su i prinuđeni da prihvataju teške fizičke poslove koji prevazilaze njihovu fizičku moć i snagu. Ne postoji usaglašena procena o broju starijih radnika, međutim izvori kažu da će udeo starijih radnika u ukupnom radnom kontingentu će se stalno povećavati”, saopšteno je na okruglom stolu “Ko brine za budućnost starijih radnika na tržištu rada”.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

twenty − 13 =